Granice ciągów
zaba: Jakieś wskazówki do obydwu przykładów? Chodzi o policzenie granic ciągów.
https://zapodaj.net/plik-Tk7DfXz3eT
Na e nie mam kompletnie pomysłu, w f próbowałem Stolzem oraz rozbiciem (−n) na n minus
jedynek, ale nie dostałem chyba nic sensownego.
6 lis 14:21
jc: Wydaje się, że w (f) Stolz daje wynik 1/2. Spróbuj jeszcze raz.
6 lis 14:36
zaba: kurcze, chyba tego nie widzę
6 lis 14:47
jc:
a
n = 1+
√2 + ... +
n√n − n
b
n = (ln n)
2
a
n−a
n−1 =
n√n − 1
b
n − b
n−1 = (ln n − ln(n−1))(ln n + ln(n−1))
n√n − 1 = e
(ln n) /n − 1 = (ln n)/n + r
n
n(
n√n−1)/ ln n →1
n(ln n − ln (n−1)) →1
(ln n + ln(n−1)) / ln n → 2
połącz to wszystko, a otrzymasz 1/2
6 lis 14:58
zaba: okej, rzeczywiście. A co z e?
6 lis 15:36
zaba: :(
6 lis 18:44