Równanie kwadratowe
Little Mint:
Dowieśc ,że jeśli a+b>c oraz |a−b|<c to równanie
a2x2+(b2+a2−c2)x+b2=0
nie ma pierwiastków rzeczywistych
6 lis 12:55
jc: Δ = −(a+b+c)(a+b=c)(a+c−b)(−a+b+c)
|a−b| <c
−c < a − b < c
0 < a − b + c
0 < −a + b + c
Poza tym
0 < a+ b − c
Dodając stronami i dzieląc przez 2 otrzymujemy
0 < a+b +c
Mnożąc stronami uzyskujemy Δ <0
Ale może można prościej...
6 lis 13:07
Little Mint: Dzięki
6 lis 13:12
Little Mint:
Znalazłem takie rozwiązanie go zadania
a+b>c i |a−b|<c to c>0
Więc obie strony tych nierówności sa nieujemne .
Z tego
a+b>c jest równoważna nierówności (a+b)2>c2
(a−b)2<c2
Δ=(b2+a2−c2)2−4a2b2
Δ=(b2+a2−c2+2ab)*(b2+a2−c2−2ab)
Δ=[(a+b)2−c2]*[(a−b)2−c2]<0
(+) (−)
Nie ma rozwiążan
6 lis 20:54