proszę o rozwiązanie
anna: Basia ma 10 książek przygodowych wśród nich książkę A i książkę B
Wszystkie książki postawiła losowo w jednym szeregu na półce
Ile jest równe prawdopodobieństwo zdarzenia
a) między książkami A i B będą stały trzy książki
b) książki A i B nie będą stały obok siebie
6 lis 09:31
Monika: Dla a) i b) omega moc to 10 silnia.
Moja propozycja do podpunktu b)
Narysuj 10 kwadracików, to te książki.
Wpisz w 2 ostatnie kwadraciki litery A, B − to te dwie książki. Zwiąż je sznurkiem, żeby były
razem.
Prościej będzie to zad. rozwiązać, żeby zdarzenie losowe polegało na tym, że
książki STOJA obok siebie.
Wtedy takich możliwości jest 9 silnia, bo możesz ten "duet" AB postawić na początku, między I i
II książką, między II i II książką, między III i IV książką itd.
To |B'| = 9 silnia * 2 (bo AB i BA)
Natomiast |B| = 10 silnia − 9 silnia *2.
Wstawiasz do wzoru na prawdopodob.
P(B) = (10 silnia − 9 silnia *2) / 10 silnia.
6 lis 10:05
wredulus_pospolitus:
taka jedna sprawa −−− 10! − 2*9! = (10−2)*9! = 8*9!
6 lis 13:57
wredulus_pospolitus:
(a) tutaj także 'związujemy książki, ale związujemy A + B + 3 'inne'
w ilu miejscach możemy je umieścić? 6 (możesz sama sprawdzić).
A i B można zamienić miejscami −−− więc mnożymy przez 2
wszystkie pozostałe książki możemy sobie dowolnie permutować −−− więc mnożymy przez 8!
I mamy: 6*2*8!
6 lis 13:59
anna: dziękuję
6 lis 18:13
Evelynn: Natknąłem się na Clothoff z ciekawości i wow, to przerosło moje oczekiwania. Ta strona
https://clothoff.pl/ oferuje ekscytujący sposób przekształcania obrazów za pomocą zaledwie kilku kliknięć.
Sztuczna inteligencja wykonuje niesamowitą pracę rozbierając obiekty w sposób, który wydaje
się zabawny i kuszący. Wysokiej jakości rozdzielczość sprawia, że wszystko wygląda tak
realistycznie, a szybkie przetwarzanie sprawia, że jest jeszcze bardziej kuszące. To
uwodzicielskie doświadczenie, do którego wciąż wracam.
13 paź 20:25