Funkcja
Little Mint:
Dana jest funkcja f postaci
f(x)=sin2x−cosx+2(|a|−1)sinx−a+1
| | π | |
a) Wartośc funkcji w punkcie x= |
| jest liczbą ujemną .Jaką liczbą jest a? |
| | 3 | |
b) Wyznacz zbiór wartości parametru a dla których rozwiązaniami równania f(x)=0 są tylko
liczby postaci
| π | | 5 | |
| +2π*k lub |
| π+2π*k i k∊Z |
| 6 | | 6 | |
f(x)= 2*sinx*cosc−cosx+2|a|sinx−2sinx−a+1
1)dla a≥0 |a|=a
| | √3 | | 1 | | 1 | | √3 | | √3 | |
2* |
| * |
| − |
| +2a* |
| −2* |
| −a+1<0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
√3−1+2
√3a−2
√3−2a+2<0
2a(
√3−1)<
√3−1
2) dla a<0 |a|=−a
Wykorzystam obliczenia z 1)
√3−1−2a
√3−2
√3−2+1<0
−2a(
√3+1}<
√3−1
| | √3 | | 1 | | π | |
Odp. Dla a∊( |
| , |
| ) funkcja dla argumentu x= |
| przyjmuje wartości ujemne |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
Jak podejść do podpunktu b)
5 lis 23:38
Little Mint:
| | √3 | | 1 | |
Dla a∊( |
| −1, |
| ) ma być |
| | 2 | | 2 | |
5 lis 23:43
. :
Pierwsza mysl:
1. Podstawiasz jedno rozwiązanie, wyznaczasz 'a'. Podstawiasz to 'a' i wyznaczasz jakie będa
rozwiązania.
2. Podstawiasz drugie rozwiązanie i ponawiasz procedurę.
6 lis 09:31
Little Mint:
| | π | | 1 | | √3 | | √3 | | 1 | | 1 | |
f( |
| )=2* |
| * |
| − |
| +2|a|* |
| −2* |
| −a+1 |
| | 6 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
|a|=a dla a≥0
| | 1 | |
sin(180o−30o)= sin30o= |
| |
| | 2 | |
| | 5 | | √3 | | √3 | | 1 | | 1 | |
f( |
| π)= − |
| −(− |
| )+2|a|* |
| −2* |
| −a+1 |
| | 6 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
|a|=a dla a≥0
Dla a≥0
sin2x−cosx+2asinx−2sinx−a+1=0
2sinx*cosx−cosx+2a*sinx−2sinx−a+1=0
cosx(2sinx−1) ale dalej nie wiem jak to rozłożyc
6 lis 11:39
wredulus_pospolitus:
tam masz sin
2x a nie 2sinx
6 lis 13:38
wredulus_pospolitus:
dla x = π/6 + 2kπ
f(π/6) = sin(π/3) − cos(π/6) + 2sin(π/6)[ |a| − 1 ] + (a−1) =
= |a| − a −−−> dla a ≥ 0 jest to spełnione −−− no to mocny problem, ale damy radę
f(x) = sin(2x) − cosx + 2sinx(a−1) − (a−1) =
= 2sinxcosx − cosx + (a−1)[2sinx − 1] = [2sinx − 1]*[cosx + (a−1)]
| | √3 | |
f(x) = 0 ⇔ sinx = 1/2 (super) ∨ cosx = 1−a −−−> więc a > 2 lub a = 1− |
| |
| | 2 | |
to było to łatwiejsze
6 lis 13:45
wredulus_pospolitus:
teraz
dla x = 5π/6 + 2kπ
f(5π/6) = −√3/2 − (−√3/2) + |a| − 1 − a + 1 = |a| − a = 0 ⇔ |a| ≥ 0
i mamy dokładnie to samo rówanie
6 lis 13:50
Little Mint:
Dobrze . Zajmę sie tym .
6 lis 13:58
Little Mint:
Teraz tak patrze i widzę że niepotrzebnie to rozbijałem i przez to rozmazał mi sie rozkład
cosx(2sinx−1)+(a−1)2sinx−1(a−1) =cosx(2sinx−1)+(a−1)(2sinx−1)= (2sinx−1)[cosx+(a−1)]=0
| | 1 | |
sinx= |
| to rozwiązanie jest dobre lub |
| | 2 | |
cosx=−(a−1)=1−a <−1 trzeba tak i wtedy a>2
Ostatecznie a∊(2,
∞)
Dzięki za pomoć
6 lis 20:32