proszę o rozwiązanie
anna: ze zbioru liczb { 7 8 9 ...251} losujemy jedną liczbę oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
a) A − wylosowana liczba w wyniku dzielenia przez 3 daje resztę 1
5 lis 19:53
. :
Policz ile jest taki liczb.
Najpierwsza taka liczba jest 7, największą jest 250.
Masz pomysł jak to policzyć?
5 lis 20:01
a:
|Ω|=251−7+1=245
A : 7,10,..... ,250 tworzą ciąg arytm. r=3
| | 250−7 | |
ich ilość to n= |
| +1= 82 |
| | 3 | |
|A|=82
5 lis 20:06
Monika: Policzmy, ile liczb jest w omedze moc.
7, 8, 9, 10, ...251 − to c. arytm.
a1= 7, r=1 an=251
Z wzoru na an obliczymy n, czyli ile jest wszystkich liczb
an= a1 +(n−1) *r
251 = 7 + (n−1) *1
n=245
Liczby, które przy dzieleniu przez 3 dają resztę 1 to:
10, 13, 16, 19, ... itd, czyli kolejny ciąg arytm.
a1 = 10, r= 3, an = ?
Jaka będzie ostatnia z nich?
251 odpada, bo przy dzieleniu przez 3 (w słupku) daje resztę 2
250 pasuje, bo przy dzieleniu przez 3 daje resztę 1.
Więc mamy an=250
Wstaw a1, r oraz an tego drugiego ciągu do wzoru na an i masz już moc zbioru A, czyli |A|.
To teraz wystarczy obliczyć prawdopod. dzieląc moc A przez moc omegi.
5 lis 20:11
Monika: Ach, pomyliłam się. W tym II ciągu pierwsza jest nie 10 tylko 7
5 lis 20:12
anna: dziękuję
5 lis 21:14