Mam problem z zad. o biletach. Proszę o pomoc.
Monika: Mam problem z jednym zadaniem.
Na badanie ankietowe przyszło (119 +n) osób.
(76 +n) − osób kupiło bilety ulgowe
44 osoby kupiły normalne,
26 osób kupiły bilety obu rodzajów.
Oblicz prawdop. zdarzenia, że osoba nie kupiła biletu.
Narysowałam 2 przecinające się okręgi U (ulgowe) oraz N (normalne).
Do ich części wspólnej wpisałam 26 biletów obu rodzajów.
To poza częścią wspólną U n N, w ulgowych będzie (76+n) − 26 = 50 +n
Poza częścią wspólną w normalnych będzie 44 − 26 = 18.
Dodałam te bilety
50 +n + 26 + 18 = 94 +n tyle biletów sprzedano.
Więc zostało ich (119 +n) − (94 +n) = 25
Wstawiam 25 do wzoru na prawdopod. i mam
P(A) = 25 / (119+n).
W poleceniu było napisane, żeby wynik zapisać w ułamku nieskracalnym.
To znaczy, że tak jak jest to mam dobrze? Bo nijak nie pozbędę się z mianownika tego n.
Proszę o wskazówkę.
5 lis 19:44
wredulus_pospolitus:
Tak ... w takie formie to zostawiasz
5 lis 20:04
Monika: Dziękuję wredulus
5 lis 20:13