parametr wymierny
Wiktoria 022: Mam pytanie o warunki w zadaniu.
dla jakich wartości m to równanie nie ma rowiązań?
5 lis 18:52
wredulus_pospolitus:
1. gdy m = −3 wyrażenie nie ma sensu
2. sprawdzasz kiedy licznik można zapisać jako a*(x+1)2
3. sprawdzasz kiedy w liczniku Δ < 0
5 lis 18:58
Wiktoria 022: a dlaczego ten 2 warunek?
5 lis 20:53
wredulus_pospolitus:
zauważ, że x = −1 wypada z możliwych rozwiązań, ze względu na mianownik

związku z tym jeżeli licznik da się zapisać jako a(x+1)
2 ... to nadal całe równanie nie
będzie miało rozwiązania (bo jak już wspomniałem −−− x = −1 wypada)
5 lis 21:05
a:
2/ W liczniku : W(−1)=0
5 lis 21:15