postać trygonometryczna liczby zespolonej
Justyn762: Zaznaczyć na płaszczyźnie Gaussa i przedstawić w postaci trygonometrycznej.
| | π | |
z= 1+cosα + isinα (0≤α< |
| ) |
| | 2 | |
5 lis 15:55
k: Wykorzystaj wzory:
| | α | | α | |
sin(α) = 2sin( |
| )cos( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
5 lis 17:06
Justyn762: proszę o wytłumaczenie skąd biorą się te wzory
6 lis 21:32
Little Mint:
sin(2α)= 2*sinα*cosα
stąd
sinα=2sin(α/2)*cos(α/2)
1+cosα=2cos2(α/2)
1= cos0o=cos0
cos0+cosα= zastosuj wzor na cosα+cosβ
6 lis 21:48