Granica
1: Oblicz granicę
lim x−> 3 z pierw. (x²−9) stopnia z (1+arcsin(x−3)
5 lis 14:50
1: Bez D Hospitala, tylko jakoś z granicy e i sinx/x
5 lis 14:52
wredulus_pospolitus:
lim (1 + arcsin(x−3) )
1/(x2−9) =
| | arcsin(x−3) | | 1 | |
= lim (1 + |
| * |
| )1/(x2−9) = |
| | x−3 | | | |
| | arcsin(x−a) | |
// i teraz: limx−>a |
| = 1 // |
| | x−a | |
// ale bardziej śliskie przejście to:
| | arcsin(x−a) | |
lim (f(x)* |
| )g(x) = lim (f(x)*1)g(x) |
| | x−a | |
i to przejście raczej wypadałoby wykazać //
| | 1 | |
= lim (1 + |
| )1/(x−3) * 1/(x+3) = (e1)1/6 = 6√e |
| | | |
5 lis 15:02