prawdopododbieństwo - dowód
mata: (a) Niech A i B będą zdarzeniami takimi, że 0 < P(A), P(B) < 1. Pokazać, że
P(B | Ac) < P(B | A) ⇐⇒ P(A) < P(A | B)
5 lis 13:42
wredulus_pospolitus:
co dla Ciebie oznacza A
C
5 lis 13:55
wredulus_pospolitus:
| | P(A'nB) | | P(AnB) | |
P(B|A') = |
| < |
| = P(B|A) |
| | P(A') | | P(A) | |
P(A')P(AnB) > P(A)P(A'nB) /// P(A') = 1 − P(A)
P(AnB) − P(A)P(AnB) > P(A)P(A'nB)
P(AnB) > P(A)[ P(AnB) + P(A'nB) ] //// P(A'nB) + P(AnB) = P(B)
P(AnB) > P(A) * P(B)
P(A|B) > P(A)
c.n.w.
5 lis 13:58
mata: A nie trzeba w obie strony pokazać( P(A) < P(A | B)⇒P(B | Ac) < P(B | A))?. czy mozna uzasadnić
że przekształcenia sa tutaj równoważne
5 lis 14:04
mata: Ac − dopełnienie
5 lis 14:04
wredulus_pospolitus:
przekształcenia są równoznaczne −−− przejście 'z góry do dołu' i 'z dołu do góry' jest tak samo
poprawne.
5 lis 15:04
wredulus_pospolitus: równoważne*
5 lis 15:06
wd23f34: Moje doświadczenie z Sucha karma dla kotów w Baskerville
https://baskerville-petfood.pl/dla-kota/karma-sucha-dla-kota jest bardzo pozytywne. Mój kot
uwielbia smak tej karmy, a ja cieszę się, widząc jego zdrowie i energię. Produkty są pełne
wartości odżywczych, a dostawy są zawsze na czas. Obsługa klienta jest fantastyczna i zawsze
gotowa do pomocy. Jestem bardzo zadowolony z zakupów.
29 cze 04:39
rixy: hi
1 wrz 18:29