proszę o rozwiązanie
anna: ze zbioru 52 kart losujemy jedną kartę oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
a) A −wylosowana karta jest damą w czerwonym kolorze lub kartą w kolorze karo
b) B− wylosowana karta jest młodsza od dziesiątki i nie jest treflem
a) A = zdarzenie polegające na wylosowaniu karty koloru czerwonego
A = 26
P(A) = 2652
dalej nie wiem
5 lis 13:39
g: b) |B| = 3*8 (3 kolory * [2..9])
5 lis 13:50
wredulus_pospolitus:
(a) po pierwsze −−− to DAMA ma być koloru czerwonego LUB karta ma być "w kolorze" karo.
związku z tym: #A = 13 + 1 = 14
5 lis 13:53
anna: wyniki to
a) P(A) = 726
b) P(B) = 613
5 lis 16:06
a:
tak
5 lis 16:09
anna: dziękuję
5 lis 18:31