matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Równanie
W:
Jesli jest
1+tgx+tg
2
x+tg
3
x+.......+tg
n
x+......
= 1+sin2x
1−tgx+tg
2
x+......+(−1)
n
*tg
n
x+.....
to licze a
1
=1 q=tgx |q|<1 x∊(−pi/4+kπ,kπ)U(pi/4+kπ,kπ)
a
1
1
S=
=
1−q
1−tgx
W mianowniku bedzie na przemian (+) i (−) jak policzyć S?
5 lis 12:40
a:
rozpatrz dwa podciągi (1+tg
2
x+tg
4
x+......)− tgx(1+tg
2
x+tg
4
x+...) −tgx(1+tg
2
x+tg
4
x+...) = (1−tgx)(1+tg
2
x+tg
4
x+..) a
1
=1 , q=tg
2
x
1
S=
1+tgx
5 lis 13:29
W:
Sliczne dzięki
5 lis 13:39