matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Równanie
W:
Rozwiąż równanie
πx
x
2
−4x−sin
+5=0
4
5 lis 12:20
ite:
W takich sytuacjach trzeba wierzyć, że dane zostały dobrane w życzliwy sposób i sprawdzić, czy równanie
πx
x
2
−4x+5=sin
4
będzie mieć rozwiązania. Czyli ustalić, jaki jest zbiór wartości wyrażenia z lewej strony równania.
5 lis 12:35
W:
Dzień dobry
x
2
−4x+5=0 (x−2)
2
+1=0 q=1 Z
w
=<1,
∞
)
πx
sin
=1 i x
2
−4x+5=1 dla x=2 bo muszą być rowne
4
πx
sin
=1
4
πx
π
=
+2kπ i k∊C i x=2
4
2
x=2+8k k∊C i x=2
5 lis 12:56
Saizou :
Tak jak pisze
ite
. f(x)=x
2
−4x+5 = (x−2)
2
+1 →ZW = [1; +
∞
]
π
g(x) = sin
x →ZW = [−1,1]
4
zatem jedynym elementem wspólnym jest 1. Stąd mamy do rozwiązania równanie
π
1 = sin
x
4
π
π
x =
+2πk, gdzie k∊Z
4
2
x = 2+8k
5 lis 12:57
W:
Dzięki
Saizou
5 lis 13:04