xxxxx
W:

Dane są zbiory
A={x∊R: x
5−4x
3−8x
2+32≥0
B={x∊R: log
0,1(4−x
2>log
0,1(6x−3)
a) Wyznacz zbiór AUB oraz A∩B
b
*) Wyznacz zbiór (A\B)∩C gdzie
C={x∊R: (
√2+√3)
x+(p[2−
√3})
x<4
Zbiór A)
x
5−4x
3−8x
2+32≥0
x
3(x
2−4)−8(x
2−4)≥0
(x
3−8)(x
2−4)≥0
x
3−8=(x−2)(x
2+2x+4)=0 to x=2
x
2−4=0 to x=2 lub x=−2
x=2 pierwiastek podwójny i x=−2 pojedynczy
x
5−4x
3−8x
2+32≥0
dla x∊[−2,
∞)
Zbiór B )
Założenia
4−x
2>0 to x∊(−2,2)
6x−3>0 to x>2
D=(−2,2)
log
0,1(4−x
2)>log
0,1(6x−3)
4−x
2<6x−3
−x
2−6x+7<0
x
2+6x−7>0
Δ=36+28=64
| −6−8 | |
x1= |
| =nie należy do dziedziny |
| 2 | |
| −6+8 | |
x2= |
| =1 −nalezy do dziedziny |
| 2 | |
log
0,1(4−x
2)>log
0,1(6x−3)
dla x∊(1,2)
AUB=[−2,
∞)
A∩B=(1 ,2)
b) Teraz zbiór C)
| (√2+√3*√2−√3 | | 4−3 | | 1 | |
√2+√3= |
| = |
| = |
| |
| √2−√3 | | √2−√3 | | √2−√3 | |
(
√2+√3)
x=t i t>0 bo funkcja wykladnicza ma Z
w=(0,
∞)
t
2−4t+1<0
Δ=12
√12=2
√3
t
2= 2+
√3>0
Wracam do podstawienia
(
√2+√3)
x=2−
√3
x=−2
√2+√3)
x=2+
√3
x=2
(
√2+√3)
x+(
√2−√3)
x<4
dla x∊(−2,2)
(A\B)∩C=(−2,1)