logarytm
W:
Oblicz
log
2sin18
o+log
2cos36
o= log
2(sin18
o*cos36
o)
| | sin18o*cos36o*cos18o | | sin18o*cos18o*cos36o | |
sin18o*cos36o= |
| = |
| = |
| | cos18o | | cos18o | |
| | sin36o*cos36o | | sin72o | | sin(90o−18o | |
= |
| = |
| = |
| = |
| | 2cos18o | | 4cos18o | | 4cos18o | |
2
x= 2
−2
x=−2
log
2(sin18
o*cos36
o)= −2
4 lis 14:09
W:
Jest do rozwiązania takie równanie
cosx*ctgx−sinx=cos(U{4x}{log
2sin18
o+log
2 cos36
o)
zalozenie sinx≠0 stąd x≠0+kπ i k∊C
| | cosx | |
cosx* |
| −sinx= cos(−2x) |
| | sinx | |
Stąd wynika ze aby ta równość zachodziła to sinx musi być rowny jeden
| | π | |
sinx=1 dla x= |
| +2kπ i k∊C |
| | 2 | |
4 lis 20:25
W:
Ale gdzieś zgubiłem jedno rozwiązanie bo w odpowiedzi do zadania jest jeszcze
4 lis 20:41
k: sinx = 1 ∨ (cos(2x) = 0 ∧ sinx ≠ 0)
4 lis 21:16
W: A wytlumaczysz skąd ten drugi warunek ?
dzięki
4 lis 21:58
a:
sinx≠0
cos2x= cos2x*sinx
cos2x(sinx−1)=0
cos2x=0 v sinx=1
4 lis 22:22
W:
A chciałem tak zrobić i sobie uprościłem .
Jeszcze raz dzięki
4 lis 22:51