macierz
tom: wyznaczając rząd macierzy szukamy miniora jak największego stopnia którego wyznacznik nie jest
równy 0. Widziałem przykład macierzy większej podajże 4x4 na której pokazywano że można
dodawac odeejmowac wiersze a wartosc rzędu sie nie zmienia. Ale nie rozumiem jednej rzeczy bo
tam zerowano wierszze by móc je wykreślic i pozostał macierz 2x4 ale po kolei nie sprawdzano
czy po wykresleniu wiersza moze ten macierz nie ma wyznacznika roznego od zera. Wtedy do
peiro po wszystkich operacjach zaczeto szukac r(e) ≤2 ale skąd wiadomo że może dla 3 nie
byłoby to tez mozliwe? Zastanawia mnie to bo przeciez szukamy wyznacznika najwyzszego stopnia
3 lis 21:44
. :
1. Wyznacznik macierzy będzie równy wyznacznikow macierzy diag9napnej powstałe po
przekształceniach elementarnych na wierszach/kolumnach.
2. Jeżeli jakikolwiek wiersz/kolumna jest złożona z SAMYCH 0 to wyznacznik tej macierzy NA BANK
jest równy 0 i dlatego można było te wiersze wykreślić.
3 lis 22:16
tom: znaczy bardziej pokazywano ze dwa wiersze po przeksztalceeniach sa takie same no i jeden
eliminowano
3 lis 22:19
tom: ale to rozumiem poki moge cos tak przeksztalcac zgodnie z tymi zasadami to nie musze sprawdzac
w posrednich formach tego wyznacznika tylko na koncu tak? Bo on sie nie zmienia?
3 lis 22:20
jc: Przekształcenia elementarne (wiesz co jest?) nie zmieniają rzędu macierzy.
Przekształcamy, aż rząd będzie oczywisty. W ogóle nie musisz liczyć żadnych wyznaczników.
3 lis 22:26
tom: no ale jak zostanie jakas macierz kilku wierszowa np 2 to i tak bede musial szukac tego
wyznacznika i tak jak bez liczenia wyznacznikow?
3 lis 22:48
jc: Znasz definicję rzędu macierzy?
Rząd (kolumnowy) macierzy = wymiar przestrzeni rozpiętej przez kolumny macierzy.
Pokazuje się, że rząd kolumnowy = rząd wierszowy.
[1 0]
[0 1] rząd = 2 bo kolumny tworzą bazę R2.
[1 0 0 0] rząd = 1, kolumny zerowe nie mają znaczenia
[0 0 0 0]
...
A wyznaczniki się przydają gdy masz parametry.
Wyznacznik = 0 ⇔ wiersze (kolumny) są liniowo zależne.
Oznacza to, że wymiar rozpiętej przestrzeni jest mniejszy od stopnia wyznacznika.
3 lis 23:17