Równanie i wykres
W:

Jest równanie postaci
x*(y+1)*(x+y
2+y)+y
4+y
3 =0
a) Dla jakiej wartości parametru y dane równanie ma dwa różne rozwiązania ujemne ?
b) Narysuj w układzie współrzędnych figurę opisaną danym równaniem i na podstawie otrzymanego
wykresu określ liczbe rozwiążaqń danego równania w zależności od
1) parametru y gdy x jest niewiadomą
2) parametru x gdy y jest niewiadomą.
a) Po wymnożeniu mam
(xy+x)(x+y
2+y)+y
4+y
3=0
x
2y+xy
3+xy
2+x
2+xy
2+xy+y
4+y
3=0
(x
2y+x
2)+(xy
3+2xy
2+xy)+(y
4+y
3)=0
x
2(y+1)+x(y
3+2y
2+y)+y
4+y
3=0
(y+1)*x
2+(y
3+2y
2+y)*x+y
4+y
3=0
Δ=b
2−4*a*c
Δ=(y
3+2y
2+y)
2−4(y+1)(y
4+y
3)
Δ=y
6+4y
4+y
2+4y
5+2y
4+4y
3−4y
5−4y
4−4y
4−4y
3
Δ=y
6−2y
4+y
2
Z tego mam 3 pierwiastki podwójne y=−1 , y=0 ,y=1
y
6−2y
4+y
2>0 dla y∊(−
∞,−1)U(−1,0)U(0,1)U(1,
∞)
Zeby były dwa rózne pierwiastki ujemne to musi byc
−y(y+1)<0
−y
2−y<0
y
2+y>0
y(y+1)>0 dla y∊(−
∞,−1)U(0,
∞)
y
3>0 dla y∊(0,
∞)
Dla m∊(0,1)U(1,
∞) rownanie to ma dwa rózne pierwiastki ujemne
Co do b)
We wskazówce do zadania jest tak
Doprowadz to równaie do postaci
(y+1)(x+y)(x+y
2)=0
Zacząłem tak
x*(y+1)*[x+y(y+1)]+y
3(y+1)=0
Teraz nie wiem jak wyciągnąc ten (y+1) tam gdzie mnozenie
3 lis 19:52
jc: A gdyby zapisać równanie w postaci
(x+y2)(x+y)(y+1) = 0 ?
(a) y > 0, y≠1
3 lis 23:10
W:
jc
Zależy mi teraz jak dojść do tej postaci .
Do a) Odpowiedz jest taka jak w zbiorze zadań
Może siłowo to rozwiązałem ale wyszło . Pozdrawiam
3 lis 23:18
jc: f=x*(y+1)*(x+y2+y)+y4+y3
Patrzymy na f, jak na wielomian zmiennej y. Dla y = −1 mamy zero, a więc powinien
wyłączyć się czynnik y+1.
f= (y+1) [x(x+y2+y)+y3]
Teraz czynnik g=x(x+y2+y)+y3. Dla y=−x mamy zero.
Spróbujmy wyłączyć x+y.
g=x(x+y) + xy2+y3 = x(x+y) + (x+y)y2 = (x+y)(x+y2)
i gotowe
f= (y+1)(x+y)(x+y2)
3 lis 23:29
W:
Serdeczne dzięki .
3 lis 23:48