Wielomian
W:

Zadanie nr 23
Wielomian
W(x)=x
3−(k+m)x
2−(k−m)x+3
jest podzielny przez dwumiany x−1 i x−3
a) oblicz k i m oraz wyznacz wielomian W
b) dla jakich x spełniona jest nierównośc W(x)≤0
c)
* suma wszystkich współczynników wielomianu P
n jest równa
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
lim n→∞ (1+ |
| + |
| + |
| +......+ |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 2n | |
a suma współczynników przy nieparzystych potęgach zmiennej równa jest sumie współczynników
przy jej parzystych potęgach
Wyznacz resztę R powstałą z dzielenia wielomianu P
n przez dwumian x
2−1
a)
W(1)=1
3−(k+m)*1−(k−m)*1+3=0
1−k−m−k+m+3=0
−2k+4=0 −2k=−4 k=2
W(3)= 3
3−(2+m)*9−(2−m)*3+3=0
27−18−9m−6+3m+3=0
−6m=−6 m=1
Dla k=2 i m=1 wielomian W(x)jest postaci
W(x)=x
3−3x
2−x+3
b) W(x)≤0
x
3−3x
2−x+3≤0
x
2(x−3)−1(x−3)≤0
(x
2−1)(x−3)≤0
(x−1)(x+1)(x−3)≤0
dla x∊(−
∞,−1)U(1,3)
c) tutaj już tak łatwo nie będzie
Granica w sumie prosta jest
| | 1 | | 1 | | 1 | |
bo lim (1+ |
| + |
| +.... |
| =2 |
| | 2 | | 4 | | 2n | |
n→
∞
Więc tak
Oznacze sobie P
(x)=a
n*x
n+a
n−1*x
n−1+a
n−2*x
n−2+.........+a
1*x+a
0
I P
n(x)= W(x)*(x
2−1)+R(x)
R(x) może być wielomianem stopnia pierwszego lub zerowego
P(1)=a
n+a
n−1+a
n−2+.....a
1+a
0=2