Oblicz sumę i iloczyn uogólniony
Marek: Oblicz sumę i iloczyn uogólniony dla At = { x ∊ R : |1 + x| ≤ 5 + sint }
t∊R
2 lis 10:37
Fałszywy 6-latek: to już poważne zadanie ze studiów
2 lis 11:04
Marek: Właśnie najbardziej mam problem z tym sinusem co wstawić zamiast t żeby wyszła jakaś 1 czy 1/2
2 lis 11:20
jc:
|1+x| ≤ 5 + sin t (domyślam się, że chodzi Ci sin t, a nie o jakieś sint)
⇔
−5− sin t ≤ 1+ x ≤ 5 + sin t
⇔
−6− sin t ≤ x ≤ 4 + sin t
⇔
x ∊ [−6 − sin t, 4 + sin t]
Część wspólna = [−5, 3]
Suma = [−7, 5]
2 lis 11:41
Marek: dzieki za pomoc
2 lis 11:44
ak: [−5, 3] skąd sie wziely te przedzialy
[−7, 5]
2 lis 11:47
jc:
A−π/2 ⊂ At ⊂ Aπ/2
|x−a| ≤ R oznacza, że x ∊ [a−R, A+R]
A−π/2 = [−1−(5−1), −1+(5−1)] = [−5, 3]
Aπ/2 = [−1−(5+1), −1+(5+1)] = [−7, 5]
2 lis 12:27
ak: Dzięki wielkie
2 lis 12:35