xxx
W:
A) Wyznacz pozostałe pierwiastki wielomianu
W(x)= 2x
5−x
4−10x
3−(n+1)x
2+12nx+n
2
o współczynnikach całkowitych wiedząc ze jednym z nich jest rozwiązanie równania
| | x3 | |
q= |
| =x2 |x2|<1 x2<1 to x∊(−1,1) |
| | x | |
3x=2(1−x
2}
3x=2−2x
2
2x
2+3x−2=0
Δ=25
Nie wiem co z tym n
B) Wyznacz wszystkie wielomiany W spełniające następujące dwa warunki
W(0)=2 W(x
1+x
2)= W(x
1)+W(x
2)+2x
1*x
2−2 dla kazdego x
1,x
2 ∊ℛ
Tutaj to juz nie wiem o co kaman
1 lis 21:04
mam pytanie: 1/2 jest jednym z pierwiastków równania czyli W(1/2)=0
2*1/32−1/16−10*1/8−1/4n−1/4+6n+1/4=0
4n2+24n−n−6=0
Δ=625
√Δ=25
n1=−6 n2=1/4 (sprzeczne, gdyż:
n2 jest całkowite, 12n jest całkowie, (n+1) jest calkowite
1 lis 21:33
W:
Dzięki . Z tym sobie już poradzę dalej
1 lis 21:39
W:
Został jeszcze podpunkt B)
Odpowiedz jest taka
W(x)=x2+bx+2 i b∊R
1 lis 21:42
mam pytanie: B)
W(0)=2 zawsze gdy wyraz wolny równa się 2
natomiast W(x1+x2)=(x1+x2)2+b(x1+x2)+2=x12+2x1x2+x22+bx1+bx2+2
W(x1)=x12+bx1+2 W(x2)=x22+bx2+2
W(x1)+W(x2)=x12+bx1+2+x22+bx2+2
czyli W(x1+x2)=W(x1)+W(x2)−2x1x2−2
zgadza się
czyli trzeba z informacji wywnioskować że chodzi i wielomian stopnia drugiego izauważyć chyba
ze mamy tu do czynienia z wzorem skróconego mnożenia, ale dokladnie nie umiem
1 lis 21:52
W:
Ok. Będę się nad tym zastanawiał. Dzięki za poświęcony czas
1 lis 22:24
W:
Jutro poświęcę sobie cały dzień na wielomiany
Na to zadanie i jeszcze mam jedno troche ciężkie dla mnie zadanie
1 lis 23:54
W:
Podpunkt B)
To W(0) rozumiem
Teraz zapis W(x1+x2)= W(x1)+W(x2)+2x1*x1−2
Autor zadania pisze zeby zauważyc iz stopien tego wielomianu <3 z prawej strony tej równości
nie ma składnika
składnika typu x1n−k*x2k dla n≥3 i 0<k<n a po lewo musiałby wystepowac
(x1+x2)3= x13+x23+3x12x2+3x1*x22 no nie ma
W(x1+x2)= x12+2x1*x2+x+22
natomiast nie rozumiem tej drugiej linijki co kolego wyzej napisał w poscie
2 lis 13:08
ite:
Moim zdaniem a też trzeba wyliczyć, nie można zakładać, że a=1.
Dlatego chyba zapis powinien wyglądać tak ( ? ? )
W(x1+x2)=a(x1+x2)2+b(x1+x2)+c
c zostało już policzone, W(0)=c=2=c.
Liczymy a
W(1+(−1))=W(0)=2
W(1+(−1))=W(1)+W(−1)+2*1*(−1)−2=a*12+b*1+2+a(−1)2+b(−1)+2+2*1*(−1)+2=2a+4
→ 2a+4=2 więc a=1
Czy ktoś widzi błąd w moim rozumowaniu?
2 lis 15:15
W:
Dzień dobry ite
Na razie takie pytanie
Dlaczego W(x1+x2)=a(x1+x2)2+b(x1+x2)+c ?
Wiem że wielomian stopnia drugiego .Myslaem ze x12+2x1x2+x22
A jakby to był wielomian stopnia trzeciego to wtedy
W(x1+x2)= a(x1+x2)3+b(x1+x2)2+c(x1+x2)+d?
Nie rozumiem tych zapisów funkcyjnych .Normalne mi to nie wchodzi
2 lis 15:48
ite:
Najlepiej takie zapisy rozumie ABC (po robocie), może nam to zadanie rozjaśni.
2 lis 16:05
W:
Dobrze . Poczekamy
2 lis 16:19
ABC:
ja dzisiaj w robocie od 8 do 17 byłem to już słabo myślę

Małolatowi chodzi o rozwiązanie
punktu B tego na samej górze na początku?
2 lis 17:50
W:
Witam
Tak ABC . Ale twój odpoczynek jest ważniejszy . Więc nie ma ciśnienia
2 lis 18:08
ABC:
ok, wrzuć skana z tymi wskazówkami jak znajdę siły to obejrzę
2 lis 18:13
W:
Wskazówka
b) Zauważ że stopien wielomianu jest mniejszy od 3 , ponieważ w wyrażeniu
W(x1)+W(x2) +2x1x−2−2 nie wystepuje składnik typu x1n−k x2k dla n≥3 i 0,k<n . który
w wyrażeniu W(x1+x2) musiałby wtedy występowac .
Następnie podstaw do podanego warunku W(x)=ax2+bx+2
Tylko tyle jest ABC
2 lis 23:19
jc:
w(x+y)=w(x)+w(y)+2xy−2
w(x)=ax2+bx+c
a(x+y)2 + b(x+y) + c = (ax2 + b x +c) + (ay2 + b y +c) +2xy − 2
po redukcji
2axy = 2xy + c−2
x=0, 0=c−2, c=2
2axy=2xy
x=y=1
2a=2, a=1
Teraz powinniśmy sprawdzić. Faktycznie to rozwiązanie: a=1, c=2, b dowolne.
3 lis 00:38
W:
Dzięki jc .
Cos zaczynam rozumieć .
3 lis 13:53