Wielomiany
Bartosik: W(x)= 2x3 +3x2−9x−10 jaka będzie odwrotność sumy kwadratów? Ktoś wytłumaczy jak to się robi?
1 lis 18:20
ABC:
odwrotność sumy kwadratów czego?
1 lis 18:21
Adamm: pierwiastków pewnie
1 lis 18:24
ABC:
zakładając że chodzi ci o pierwiastki tego wielomianu , użyj tożsamości:
x12+x22+x32=(x1+x2+x3)2 −2(x1x2+x2x3+x3x1)
i wzorów Viete'a dla wielomianu 3 stopnia
1 lis 18:27
g: Na początek zauważ że −1 jest pierwiastkiem.
1 lis 19:04
W:
Chyba najlepiej wzory Viete'a dla wielomianu stopnia trzeciego (tutaj albo sobie je
wyprowadzisz albo je znasz )
Natomiast jeśli nie znasz to
2x
3+3x
2−9x−10=0
W(1)= 1+3−9−10≠0
W(−1)= −2+3+9−10 =0 stad x
1=−1
(2x
3+3x
2−9x−10)/(x+1)= 2x
2+x−10
2x
2+x−10=0
Δ=1+80=81
Masz pierwiastki tego rownania
| | −5 | | 25 | | 1 | | 1 | | 45 | |
Suma kwadratów to (−1)2+( |
| )2+(2)2= 1+4+ |
| = 5+6 |
| =11 |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | |
odwrotnośc sumy kwadratów to |
| = ..........(tyle policzysz? Naprawdę spróbuj z e |
| | 45/4 | |
wzorami Viete'a
1 lis 19:07
wredulus_pospolitus:
@W ... nie zajmuj się cudzymi zadaniami −−− spójrz co robisz w swoim.
1 lis 19:07
W:
Dobrze . Posłucham Cię
1 lis 19:17