proszę o rozwiązanie
anna: ile jest numerów telefonów komórkowych dziewięciocyfrowych w których:
a)pierwszą cyfrą jest 5 lub 6 lub7 a ostatnie cztery cyfry tworzą ciąg malejący o różnicy 1
b) po trzy kolejne cyfry są jednakowe różne od pozostałych cyfr i różne od 0
1 lis 17:42
. :
Okey... jakiekolwiek pomysły?
1 lis 18:02
Monika: Aniu, rozumiem, że miałaś w tym malejącym ciągu arytm. na myśli, że r = −1.
Ad. a)
I − na pierwszą cyfrę (5,6,7) mamy 3 możliwości
II − na drugą (od 0 do 9) mamy 10 możliwości
III − na trzecią cyfrę (od 0 do 9) mamy 10 możliwości
IV − na czwartą też 10
V − na piątą też 10
a ostatnie 4 cyfry maleją o 1
to mogą być tylko takie:
9876, 8765, 7654, 6543, 5432, 4321, 3210 czyli 7 możliwości.
Suma sumarum:
3 * 10 *10 *10 * 10 + 7.
1 lis 22:02
k:
a) 3*1010*10*10*7 =21*104
b) (9*1*1)*(8*1*1)*(7*1*1)= 9*8*7=...
1 lis 22:24
anna: dziękuję bardzo
1 lis 22:57