proszę o rozwiązanie
anna: ze zbioru cyfr wybieramy kolejno trzy cyfry bez zwracania i tworzymy liczbę trzycyfrową
Na ile sposobów możemy otrzymać liczbę trzycyfrową
a) nieparzystą
b) podzielną przez 25
1 lis 15:44
a:
√0,2,4,6,8 n√1,3,5,7,9
a) 9*9*4=
b) podzielna przez 25 kończy się : 00, 25,50,75 skoro bez zwracania to 25,75,50
kończące się 25 i 75 to na pierwszym miejscu 7 cyfr ( bo bez 0 i bez 2, 5}
kończące się 50 to na pierwszym miejscu 8 cyfr
7*2 + 8*1 =
1 lis 16:02
a:
p : {0,2,4,6,8} np : {1,3,5,7,9}
1 lis 16:03
wredulus_pospolitus:
@a dlaczego?
(a) najlepiej policzyć trochę 'inaczej niż standardowo', czyli: 5*8*8
gdzie mamy: wybieramy cyfrę jedności (5 sposobów), następnie cyfrę setek (8 możliwości, bo nie
może być 0), na końcu cyfrę dziesiątek.
analogiczne rozwiązanie po podzieleniu na 4 przypadki (np np np , np p np , p np np , p p np):
5*4*3 + 5*5*4 + 4*5*4 + 4*4*5 = 5*(4*3 + 5*4) + 5*(4*4+4*4) = 5*4*8 + 5*4*8 = 5*8*8
1 lis 17:09
anna: dziękuję bardzo
1 lis 17:29
a):
Sorry

tak
a) 8*8*5
1 lis 18:05
Gordon Piper: Mapquest Directions makes useful maps and route information easily accessible, whether you're
exploring a new location or just trying to find the fastest route from Point A to Point B. Use
Mapquest Directions to begin your search and simplify the planning of your next trip.
https://mapsdrivingdirections.io
20 sie 05:54