rozumienie zdan
maroon: ∃x [(x2 +1 =0) ⇒ (x + 1 = 0)]
jak mam okreslic wartosc logiczna tego zdania?
czy mam to rozumiec tak ze mam brac zbior (zakladamy ze istnieje w liczbach rzeczywistych) z
x2 +1 =0 i sprawdzac czy te liczby spelniaja drugie rownanie
czy w jaki sposob sprawdzac logike takie zdania? Bo nie rozumiem czy to ∃ odnosi sie do obu czy
do 1 czesci
albo ∀x[(x<0) ⇒ (x<−1)]
mam rozumiec ze dla kazdego x, x jest mniejszy od zera i z tego wynika ze x jest mniejszy od −1
czy dla kazdego x mniejszego od zera wynika ze jest on rowniez mniejszy od −1?
1 lis 14:08
Adamm:
Ustalmy sobie x ∊ R.
https://en.wikipedia.org/wiki/Existential_instantiation
Oczywiście x
2+1 = 0 jest zdaniem fałszywym. Implikacja jest fałszywa, wtedy i tylko wtedy gdy
ze zdania fałszywego wynika zdanie prawdziwe.
Czyli jeśli faktycznie x+1 = 0, to znaczy x = −1, to zdanie jest fałszywe.
No ale oczywiście widać z tego, że możemy np. wziąć x = 0. Wtedy implikacja jest prawdziwa
1 lis 18:21
Adamm: kwantyfikatory odnoszą się do tego co jest w nawiasach, zarówno przed jak i po implikacji
1 lis 18:23
ite:
@ Adamm pozamieniałeś przymiotniki: Implikacja jest fałszywa, wtedy i tylko wtedy gdy ze
zdania prawdziwego wynika zdanie fałszywe.
@ maroon Żeby implikacja była prawdziwa wystarczy, by poprzednik był fałszywy lub
następnik prawdziwy.
Tutaj poprzednik (x2 +1 =0) jest fałszywy dla każdej liczby rzeczywistej, więc dla każdego x
implikacja będzie prawdziwa.
A skoro dla każdego, to oczywiście istnieje taki x, dla którego jest prawdziwa.
1 lis 19:12
ABC:
ite , w kwestii formalnej : z " dla każdego x∊X" nie wynika "istnieje x∊X"
bo X może być zbiorm pustym
1 lis 19:17
ite:
Skorzystałam z ustalenia Adamma z 18:21.
Ale racja, tak być nie musi i pewnie o 14:08 jeszcze tak nie było.
1 lis 19:31
Adamm: @ite, sorki mój błąd
1 lis 19:38
maroon: a takie cos mam rozumiec
albo ∀x[(x<0) ⇒ (x<−1)]
ze dla kazdego x x<0 i to jest nie prawda bo jest np 5
czy
dla kazdego x ktory jest mniejszy od pieciu
bo nie wiem czy chodzi tu o to ze
jesli x jest mniejszy od 0 to musi byc mniejszy od −1 co jest nie prawda bo sa pomiedzy
czy kazdy x jest mniejszy od zero co jest nie prawda bo sa liczby dodatnie
i kazdy x jest mniejszy od −1 co jest nie prawda bo sa liczby dodatnie
1 lis 20:03
maroon: 5 linijka mniejszy od 0 ****
1 lis 20:04
Adamm:
pytają cię czy, że jeśli x < 0 to x < −1
I faktycznie, nie, ale dla x = −0.5, a nie dla x = 5
1 lis 20:07
maroon: czyli to przed implikacja mam brac pod uwage gdy patrze na ta 2 czesc
1 lis 20:14