logika, zaprzeczenia
zuhause: Zapisz poniższe zdania logiczne w postaci symbolicznej i rozstrzygnij ich prawdziwość zawsze
nigdy w poszczególnych przypadkach
podpunkt a jeśli istnieje Julia w której można zakochać się każdy Romeo to dla każdego romea
istnieje Julia w której może się zakochać
podpunkt b jeśli dla każdego romea istnieje Julia w której się może zakochać to istnieje Julia
w której można zakochać się każdy Romeo
podpunkt c jeśli z faktu że Kraków jest na południe od Warszawy wynika że Kraków nie jest na
południe od Warszawy to Kraków nie jest na południe od Warszawy
podpunkt d jeśli z faktu że nieprawdą jest że czosnek szkodzi wampirom wynika że szkodzi im
cebula to wampirom szkodzi czosnek i cebula
podpunkt e leonard ma brodę lub wąsy wtedy i tylko wtedy gdy jeżeli nie ma brody to ma wąsy
zapisz symbolicznie i słownie ich zaprzeczenia
a)
p(r,j) Romeo może zakochać się w Julii
∃ j∊J ∀r∊R P(r,j) ⇒ ∀ r∊R ∃ j∊J p(r,j)
b) ∀ r∊R ∃ j∊J p(r,j) ⇒ ∃ j∊J ∀ r∊R p(r,j)
c)
p− kraków jest na południe od Warszawy
p ⇒ ¬p ⇔ ¬p
d) p − czosnek
q − cebula
¬p ⇒ q ⇔ p ∧ q
e)
p − ma brodę
q − ma wąsy
p ∨ q ⇔ ¬p ⇒ q
moje pytanie czy dobrze to zapisałem i jak określić wartość logiczną tych zdań i to zapisać?
I mam też wątpliwość jak zapisać zaprzeczenia
1 lis 12:05
ite:
c/, d/, e/ alternatywa, koniunkcja, implikacja, równoważność to spójniki dwuargumetowe
oraz (jeśli nie wskaże się pierwszeństwa którychś z nich) mające tę samą kolejność wykonania.
Sytuację ratuje używanie nawiasów, które wskazują argumenty oraz kolejność wykonania działań.
Musisz pouzupełniać nawiasy, bez nich zapisy są nieczytelne.
1 lis 12:42
zuhause: w sensie zapisy c d e sa niewlasciwe bo brakuje nawiasow czy we wszystkich
1 lis 12:49
ite:
zdanie (p ⇒ ¬p) ⇔ ¬p bo to jest równoważność
jest inne niż p ⇒ (¬p ⇔ ¬p) to z kolei jest implikacja
dlatego stosuje się nawiasy, żeby było wiadomo który wariant się wybrało
1 lis 12:56
zuhause: a)
p(r,j) Romeo może zakochać się w Julii
∃ j∊J ∀r∊R P(r,j) ⇒ ∀ r∊R ∃ j∊J p(r,j)
b) ∀ r∊R ∃ j∊J p(r,j) ⇒ ∃ j∊J ∀ r∊R p(r,j)
c)
p− kraków jest na południe od Warszawy
(p ⇒ ¬p) ⇔ ¬p
d) p − czosnek
q − cebula
(¬p ⇒ q) ⇔ p ∧ q
e)
p − ma brodę
q − ma wąsy
(p ∨ q ) ⇔ ¬p ⇒ q
czy tak jest ok?
1 lis 13:19
ite:
Za chwilę wychodzę, jeśli nikt wcześniej nie odpowie, to napiszę wieczorem.
1 lis 13:30
zuhause: ok
1 lis 13:49
zuhause: bo głównie mam problem (teraz czy dobrze dałem nawiasy) ale jak określic prawdziwość tych
dziwnych zdań i jak to zaprzeczyć. Na prostych przykładach wiem jak to sie wszystko robi ale
tu nie wiem
1 lis 16:19
6latek:
Pani ite na pewno pomoże bo to z natury dobra kobieta jest .
Ale czy Ty masz w ogóle jakąś książkę na której mógłbyś się wzorować przy rozwiązywaniu zdań ?
Choćby np Wiktor Marek, Janusz Onyszkiewicz Elementy logiki i terorii mnogości w zadaniach .
1 lis 16:49
zuhause: mam takie ogolne do matematyki na studiach i ja umiem to zrobic na prostych przykladach ale
tutaj zaprzeczenie nie jest dla mnie takie oczywiste
np czy w a) to ja mam po prostu użyć prawa zaprzeczenia implikacji i pozmieniac te
kwantyfikatory?
1 lis 16:55
ite:
Czy masz w poleceniu, żeby tylko a/ i b/ zapisać za pomocą predykatów?
W takim razie dla c/, d/, e/ będzie to tak
c/ (p ⇒¬p) ⇒¬p implikacja, bo użyte jest sformułowanie "... jeśli ... to ..."
d/ (¬p ⇒ q) ⇒ (p ∧ q) również "... jeśli ... to ..." czyli implikacja
e/ OK
(p ∨ q) ⇔ (¬p ⇒ q)
Żeby określić, jaką wartość przyjmują te wyrażenia zastosuj któryś ze sposobów podanych na
wykładzie lub ćwiczeniach, np. metodę zero−jedynkową pełna lub skróconą, albo przejrzyj podany
zestaw tautologii KRZ .
1 lis 19:48
zuhause: w poleceniu nie mam nic podane takie nie wiem co to znaczy za bardzo
1 lis 19:52
zuhause: cala tresc jest dokladnie taka jak podalem w 1 wpisie
1 lis 19:54
zuhause: ale czyli moge zostawić te nawiasy tak jak podałem o 13:19 czy cos trzeba zmienic?
I my robilismy takie tabelki z 0 i 1 aby okrelisc ta wartosc ostateczna ale jak niby zrobic
taka tabelke w przykladzie a b d czy e gdzie nie moge stwierdzic czy np leonard ma wasy czy
romeo moze zakochac sie w kazdej julii jak mam okreslic 1 czy 0 takich stwierdzen
1 lis 20:01
ite:
a/ P(x,y) − x może zakochać się w y−ku
Jeśli J to zbiór Julii gotowych na zakochanie się, a R jest zbiorem Romeów również na to
zdecydowanych, to
∃x∊J ∀y∊R P(y,x) ⇒ ∀y∊R ∃x∊J P(y,x)
b/ ∀y∊R ∃x∊J P(y,x) ⇒ ∃x∊J ∀y∊R P(y,x)
Żeby napisać zaprzeczenia tych zdań, musisz zanegować i kwantyfikatory i implikację.
1 lis 20:03
ite:
Zapisy z 13:19 nie są dobre, poprawki są podane o 19:48.
Jak zapiszesz zdania za pomocą symboli p i q, to już się nie zastanawiasz nad wąsami, tylko
wpisujesz do tabeli dwie możliwości dla zdania q (0 i 1). Tak samo dla zdania p zapisujesz
dwie możliwości i analizujesz, jakie wartości przyjmuje zdanie złożone (p ∨ q) ⇔ (¬p ⇒ q).
1 lis 20:10
zuahuse: czy zaprzeczeniem a bedzie
a) ¬(...) ⇔ ∀x∊J ∃y∊R P(y,x) ∧ ∃y∊R ∀x∊J ¬ P(y,x)
czy chodzi o cos takiego?
1 lis 20:12
ite: tak
1 lis 20:32
Zuhausd: b)
¬(...) ⇔ ∃x∊R ∀ y∊J P(y,x) ∧ ∀y∊J ∃x∊R ¬ P(y,x)
1 lis 21:05
Zuhausd: c)
(p ⇒¬p) ⇒¬p
¬ (..) ⇔ (p ⇒¬p) ∧ p
d) (¬p ⇒ q) ⇒ (p ∧ q)
¬ (..) ⇔ (¬p ⇒ q) ∧ ¬(p ∧ q)
e)
(p ∨ q) ⇔ (¬p ⇒ q)
¬ (..) = to nie wiem jak bo to nie implikacja
1 lis 21:13
Zuhausd: czy te tez sa ok?
1 lis 21:13
ite:
a/ nie zauważyłam błędu o 20:12
negując, posługujemy się schematem ¬(p⇒q)⇔(p∧¬q)
więc zaprzeczenie pojawia się tylko przy następniku implikacji (czyli dla q), p pozostaje bez
zmian
¬[∃x∊J ∀y∊R P(y,x) ⇒ ∀y∊R ∃x∊J P(y,x)] będzie równoważne
∃x∊J ∀y∊R P(y,x) ∧ ∃y∊R ∀x∊J ¬P(y,x)
b/ ¬[∀y∊R ∃x∊J P(y,x) ⇒ ∃x∊J ∀y∊R P(y,x)] będzie równoważne
∀y∊R ∃x∊J P(y,x) ∧ ∀y∊J ∃x∊R ¬P(y,x)
1 lis 22:15
ite:
c) OK
d) OK
e) zaprzeczenie równoważności należy zbudować wg schematu
¬(p⇔q) ⇔ ¬[(p ⇒ q) ∧ (q ⇒ p)] ⇔ [¬(p ⇒ q)] ∨ [¬(q ⇒ p)] ⇔ [(p ⇒¬q) ∨ (q ⇒¬p)]
1 lis 22:22
Zuhausd: czyli kwantyfikatory ∀ ∃ zmieniamy na przeciwne tylko przy ¬q
1 lis 22:26
ite: tak, tylko tam gdzie negujemy
1 lis 22:28
zuhause: a i mam jedno pytanie bo rysowałem tabelki by okreslic prawdziwosc zdania i w przypadku c d e
czyli krakowa czosnku i wąsów sprawa była prosta bo oznaczałem to jako p i q i wszystkie
możliwości ale jak mam oznaczyć a i b?
Bo to w teorii jest tylko implikacja ale jest to tam tak pogmatwane ze zbiorami juli i
kwantyfikatorami ze nie jestem pewien jak to ująć?
1 lis 22:32
ite:
a/ i b/
Najlepiej sformułować to zakochanie zaczynając od Julii:
Julia (=x) w której można zakochać się Romeo (=y)
wtedy predykat P(x,y) to będzie "x w którym może zakochać się y".
U mnie o 20:03 lepiej brzmiało po polsku ale komplikowało zapis.
Poprawienie predykatu daje zapisy
a/ ∃x∊J ∀y∊R P(x,y) ⇒ ∀y∊R ∃x∊J P(x,y)
oraz
b/ ∀y∊R ∃x∊J P(x,y) ⇒ ∃x∊J ∀y∊R P(x,y)
I wtedy w a/ otrzymuje się prawo przeniesienia kwantyfikatora egzystencjalnego za ogólny
https://pl.wikipedia.org/wiki/Prawa_rachunku_kwantyfikator%C3%B3w .
Czyli taka implikacja jest zawsze prawdziwa.
Odwrócenie tej implikacji w b/ dałoby zdanie prawdziwe jedynie w sytuacji, gdyby na świecie
żyła tylko jedna Julia.
Jeśli żyje więcej Julii, zdanie może być fałszywe lub prawdziwe (to zależy jak wybiorą
Romeowie).
1 lis 23:12
zuhause: czyli tego nie da sie zapisac w tabelce tylko trzeba to jakos wnioskowac?
czemu Przeniesienie kwantyfikatora egzystencjalnego za ogólny (nie odwrotnie!) uznajemy ze taka
implikacja jest zawsze prawdziwa?
1 lis 23:20
ite:
To przeniesienie kwantyfikatora egzystencjalnego za ogólny jest prawem rachunku kwantyfikatorów
(i akurat ma postać implikacji).
To znaczy że, jest prawdziwe w każdej interpretacji zmiennych x i y, po ludzku: co byśmy nie
podstawili za x i za y i jakiego predykatu byśmy nie użyli, to z prawdziwości poprzednika
implikacji zawsze wynika prawdziwość następnika.
Np. jeżeli istnieje taka przyprawa /∃x∊J/, której używa się każdym domu /∀y∊R/ (sól?), to na
pewno o każdym domu można powiedzieć, że używa się tam jakiejś przyprawy.
Implikacja odwrotna nie jest prawem rachunku kwantyfikatorów, bo można wskazać taką
interpretację, w której implikacja odwrotna nie będzie prawdziwa.
Np. dla każdego człowieka istnieje kobieta, która go urodziła, ale z tego nie wynika, że
istnieje kobieta, która urodziła każdego człowieka.
2 lis 15:31