nierówność, wstęp do matematyki
Aruseq: 1. Rozstrzygnij, dla jakich liczb rzeczywistych x prawdą jest, że ∃q∊Q ∀0<r∊R |x−q|<r
Nie do końca chyba zrozumiałem polecenie. Do mojego rozwiązania dostałem komentarz, że chodzi
tutaj o dobranie q do x, a ja zrobiłem odwrotnie. Czemu w zasadzie o to chodzi? Czemu dobranie
x do q jest błędne?
30 paź 18:37
Adamm: Co oznacza że dla każdego r > 0 mamy |x−q| < r?
30 paź 19:05
Aruseq: No oznacza to, że w środku modułu musi być 0, czyli x=q. Tak zapisałem, pokazałem co się dzieje
kiedy x≠q, tylko właśnie jako błąd zaznaczone mam to, że w zadaniu chodzi o dobranie q do x, a
ja dobrałem x do q
30 paź 19:28
Adamm: nie rozumiem co powiedziałeś
30 paź 21:11
Adamm: w każdym razie, zdanie to ∃q∊Q x = q, czyli innymi słowy x∊Q
30 paź 21:12
Adamm: zatem jakie liczby rzeczywiste są liczbami wymiernymi? Liczby wymierne
30 paź 21:12
30 paź 22:22
ABC:
dość subtelny błąd popełniłeś ale mieli rację
30 paź 22:33
Adamm:
Jeśli istnieje q takie że blah blah blah, to faktycznie możemy je sobie ustalić i wtedy, z
twojego (bardzo pokrętnego w negatywnym sensie, nigdy bym tak nie naisał) rozwiązania, wynika
że x = q.
No to wykazaliśmy że wtedy x = q. Ale to nie jest rozwiązanie, bo zadanie nie jest skończone.
Zauważ że to co ja napisałem ma dosłownie dwie czy trzy linijki tekstu tak naprawdę.
30 paź 23:20
ABC:
Powinieneś innego oznaczenia niż q użyc początkowo w przypadku gdy rozważasz x jest liczbą
wymierną, , bo przy q masz kwantyfikator egzystencjalny, więc powinieneś je
wskazać/skonstruować
i wtedy byś dobrał q do x tak jak oni prosili , wskazując q=(a/b) czy coś tam czym byś
oznaczył x gdy jest on wymierny
30 paź 23:34