Trójmian kwadratowy
W:
Dany jest wielomian
W(x)=x
2−mx+m
2−2m+1
A) Dla jakich wartości parametru m wielomian ten ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste których
suma jest o jeden większa od ich iloczynu ?
B) Niech m będzie ta wartością parametru dla której spełniony jest warunek opisany w punkcie A)
Narysuj wykres funkcji g(x)=[W(x)] dla x∊[−2,2] wiedząc że symbol [a] oznacza największą
liczbe całkowita nie większą od a
A) Δ>0 warunek istnienia pierwiastkow
m
2−4(m
2−2m+1)>0
m
2−4m
2+8m−4>0
−3m
2+8m−4>0
3m
2−8m+4<0
Δ=64−48=16
(x
1+x
2)+1= x
1*x
2
m+1=m
2−2m+1
−m
2+3m=0
m
2−3m=0
m(m−3)=0 m=0 lub m=3
Zaden sie nie mieści w przedziale
W odpowiedzi jest m=1
A do B) jak sie zabrać?
Podpowiedz jest taka
| | 1 | |
W(x)∊<− |
| ,6> dla x∊[−2,2] −policzyli wartosci na krańcach |
| | 4 | |
Nastepnie rozpatrz 8 przypadków .
30 paź 18:23
Aruseq: (x1+x2)+1= x1*x2
To równanie się nie zgadza − skoro suma jest większa o 1 od iloczynu, to iloczyn trzeba
powiększyć o 1, aby dostać równość, czyli: x1+x2= x1*x2+1
30 paź 18:31
W:
No tak
czyli bedzie
m=m2−2m+2
m2−3m+2=0
Δ=1
m1=1
m2= 2 m2 odpada
30 paź 18:52
W:
Zastanawiam sie teraz nad B)
Bo tak . dla m=1 wielomian W(x)= x2−x wiec W(−2)=6 W(2)= 2 a pisza W(x)∊[−U{4}[4},6]
30 paź 19:01
W: Poprawiam
W(x)∊[−1/4, 6]
30 paź 19:02
W:
Zapomniałem policzyc też wartosc funkcji w wierzcholku
Mam juz ten przedział W(x)∊[−1/4,6]
31 paź 00:08