Sprawdź czy podana równość jest tożsamością trygonometryczną jeśli:
wklucha: a) α∊( 0°, 90°) ∪ (90°, 180°) cos
2 α − sin
2 α = 2cos
2 α − 1
| | sinα + tgα | | 1 | |
b) α∊( 0°, 90°) ∪ (90°, 180°) |
| = 1 + |
| |
| | sinα | | cosα | |
W:
1) cos
2α−sin
2α= cos
2α−(1−cos
2α)= 2cos
2α−1
dla α∊(0,90
o) to oczywiste jest
dla α∊(90
o,180
o) sinus jest dodatni a cos(−α)=cosα więc ?
| | sinα+tgα | | sinα | | tgα | | 1 | |
2) |
| = |
| + |
| =1+ |
| |
| | sinα | | sinα | | sinα | | cosα | |
dla α∊(0,90
o) to oczywiste bo sinα jest dodatni i cosα też dodatni
dla α∊(90
o,180
o) to samo cos(−α)=cosα więc ?
proszę się rowniez zastanowić czy potrzebne są tutaj zalożenia co do sinα i cosα