dowodzik - linia srodkowa trojkata
sssssiema: siema, mam takie zadanko:
mamy czworokat ABCD i punkty PQRS, ktore sa srodkami bokow AB,BC,CD,DA odpowiednio i mam
udowodnic, ze PR i QS tna sie w polowie.
wszystko ladnie widac, tylko jak to udowodnic?
30 paź 15:42
W:
| | 1 | |
WΔACD odcinek SR jest linia srodkowa tego trójkat i jego dlugośc to |SR|= |
| |AC| |
| | 2 | |
| | 1 | |
w trojkącie ACB odcinek PQ to linia srodkowa tego trójkata wiec |PQ|= |
| |AC| |
| | 2 | |
Stąd |SR|=|PQ|
Teraz rozpatrz trójkąty DAB i DBC
Stad dostaniesz że |SP|=|RQ|
Stąd masz że otrzymany czworokąt SPQR to rownoległobok
A w równolegloboku przekątne sie4 polowia
30 paź 15:56