granica
q: | | 3x2−x | |
limn−>∞ |
| )4n+2 |
| | 3x2+x+1 | |
30 paź 14:26
q: oczywiście wszędzie n*
30 paź 14:26
Adamm:
Jak masz anbn gdzie an → 1 to dobra strategia to napisać an = 1+cn i przekształcić
anbn = ((1+cn)1/cn)cn*bn (oczywiście musimy mieć cn ≠ 0)
Wtedy wyrażenie w środku dąży do e. Jeśli lim cn*bn = L to
lim anbn = eL
30 paź 14:37
q: próbuję własnie tak i mam problem z tym
30 paź 14:37
Adamm: Tutaj to e−8/3
30 paź 14:38
q: | | 2n+1 | |
dobrze że przekształciłem tak? = (1+ |
| )−1 to w nawiasie |
| | 3n2−n | |
30 paź 14:38
Adamm: Może być
30 paź 14:40
q: wyszło dziekuję
30 paź 14:43