granica
q: | | (1+2+....+n | |
granica |
| * cosn! |
| | n3+1 | |
30 paź 14:06
jc: cosn! = cos n! ?
| n−ty wyraz | ≤ 1/n →0
30 paź 14:20
q: czyli granica całego to 0?
30 paź 14:28
Adamm: To teraz granica z cos(n!)
30 paź 14:30
q: tzn? Z tamtego pierwszego czynnika mi wychodzi granica 0 * cos(n!)
30 paź 14:39
Adamm: Żartuję sobie. To czy granica z cos(n!) istnieje to otwarty problem z tego co widzę
30 paź 14:41
q: ?
30 paź 14:45
Mila:
| | 1+2+...+n | | | | (n+1)*n | |
an= |
| = |
| = |
| |
| | n3+1 | | n3+1 | | 2*(n3+1) | |
| | (n+1)*n | |
(1) limn→∞ |
| =0 |
| | 2(n3+1) | |
2) b
n=cos(n!) − ciąg ograniczony
Z (1) i (2) ⇒ lim
n→∞(a
n*b
n)=0 na podstawie tw. (poszukaj)
30 paź 15:05