Dane jest równanie
(k−2)x2−(k+1)x−k=0 o niewiadomej x
A) wyznacz zbiór wartości parametru k dla których równanie to ma tylko ujemne rozwiązania
B) Wyznacz zbiór wartości parametru k dla których równanie to ma rózwiązania x1 i x2
spełniające warunek
|x1|+|x2|≤1
A) dla k=2 równanie jest równaniem liniowym postaci −3x−2=0
k≠2
Δ≥0 warunek istnienia pierwiastków
(−k−1)2−4*(k−2)*(−k)≥0
k2+2k+1+4k2−8k≥0
5k2−6k+1≥0
Δ=16
| 1 | 1 | |||
k1= | k2= 1 k∊(−∞, | ]U[1,∞) | ||
| 5 | 5 |
| k+1 | |
<0 i k≠2 | |
| k−2 |
| −k | |
>0 i k≠2 | |
| k−2 |
| 1 | ||
k∊(0, | ]U[1,2] bo jest k=2 dla liniowej więc bedzie przedział domknięty | |
| 5 |
| k+1 | ||
( | )2≤1 | |
| k−2 |
| (k+1)2 | |
≤1 | |
| (k−2)2 |
| 1 | 1 | |||
6k≤3 k≤ | k∊(−∞, | ] | ||
| 2 | 2 |
| k+1)2 | 4k | |||
( | + | ≤1 | ||
| (k−2)2 | k−2 |
| (k+1)2+4k(k−2) | |
≤1/*(k−2)2 | |
| (k−2)2 |
| 2−2√13 | 2(1−√13 | 1−√13 | ||||
k1= | = | = | ≈−0,65 | |||
| 8 | 8 | 4 |
| 1+√13 | ||
k2= | ≈3,85 | |
| 4 |
| 1−√13 | 1+√13 | |||
k∊[ | , | |||
| 4 | 4 |
| 1 | 1+√13 | |||
Rozwiązanie tej nierownosci jest spełnione dla k∊[ | , | ] | ||
| 2 | 4 |
| 1 | ||
k∊(0, | ]U(1,2] | |
| 5 |