Kwadratowa i ......
W:
Zadanie nr 9 na razie pominę
Zadanie nr 10
1) Dla jakiej wartosci parametru (m) iloczyn dwóch różnych pierwiastków równania
x
2−(m−4)x+m
2−7m+12=0
jest równy połowie sumy tych pierwiastków .Wyznacz te pierwiastki
2) Dla jakiej wartości parametru m równanie
|x
2−6x+8|+|x
2−6x+5|=m
ma więcej niż 3 rozwiązania
1)
Δ=(4−m)
2−4*(m
2−7m+12)
Δ=m
2−8m+16−4m
2+28m−48
Δ=−3m
2+20m−32>0
3m
2−20m+32<0
Δ
1= 400−384=16
| | 20−4 | | 16 | | 8 | | 2 | |
m1= |
| = |
| = |
| = 2 |
| |
| | 6 | | 6 | | 3 | | 3 | |
m−4= 2m
2−14m+24
−2m
2+15m−28=0
2m
2−15m+28=0
Δ=225− 224=1
| | 15+1 | |
m4= |
| =4 ale odpada bo nie należy do przedziału |
| | 4 | |
| | 7 | |
Dla m= |
| równanie ma postac |
| | 2 | |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
x2−( |
| −4)x+( |
| )2−7* |
| +12=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 49 | | 49 | |
x2+ |
| x+ |
| − |
| +12=0 |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
4x
2+2x−4=0
Δ
x= 4+64=68
√68=2
√17
| | 2(−1−√17 | | −1−√17 | |
x1= U{−2−2√17}8}= |
| = |
| |
| | 8 | | 4 | |
x
2= U{−1+p[17}}{4}
częśc nr 2 zadania zrobię juz jutro
29 paź 23:27
. :
Taka Wskazowka do tego co rozwiązałeś:
Mogłeś zauważyć że m2 − 7m + 12 = (m−3)(m−4) co ułatwia dalsze obliczenia, poniewaz
1. Δ = (m−4)2 − 4(m−3)(m−4) = (m−4)[ − 3m + 8]
Stad od razu masz przedział kiecy Δ > 0
2. (m−4)/2 = (m−3)(m−4) − − > (m−4)(m−3 − 0.5) = 0
30 paź 06:57
. : I masz błąd po podstawieniu m=3.5
W momencie przekazania przez 4. Winno być 4x2 + 2x − 1 = 0
30 paź 07:03
W:
Dzięki za poprawienie .
30 paź 10:41