matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
w ostroslupie
matek:
w ostroslupie prawidlowym czworokątnym krawedz boczna o dlugosci 8cm tworzy z wysokością tego ostroslupa kąt α=60
0
.oblicz objetosc ostroslupa. pomocy
8 mar 15:28
orlik:
cos 60=h/8=1/2 ⇒ h=4 sin60=x/8=
√
3
/2 ⇒ x=4
√
3
d=8
√
3
d=a
√
2
8
√
3
=a
√
2
⇒ a=4
√
6
V=1/3*Pp*h Pp=a
2
=(4
√
6
)
2
=96 V=1/3*96*4=128
8 mar 15:50