Nierówność i parametr
W:
x
2−3x+2<0
Δ=9−8=1
x∊(1,2)
Pytanie:
Dla jakiej wartości parametru a zbiór rozwiązan tej nierówności jest zawarty w zbiorze
rozwiązań nierówności
ax
2−(3a+1)x+3>0
We wskazówce do zadania jest napisane aby rozpatrzyc 5 przypadków w zależności od kształtu i
polożenia drugiej nierówności
| | 1 | | 1 | | 1 | |
1)a=0 ,2)a= |
| 3) a∊(0, |
| ) 4) a∊( |
| ,∞) 5) a<0 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Wytłumaczy ktoś dlaczego tak?
29 paź 21:39
Maciess: Zacznij od narysowania tej sytuacji
29 paź 22:04
wredulus_pospolitus:
1. aby to miało ręce i nogi ... to a<0 (bo tylko wtedy będziemy mieli przedział ograniczony z
góry i z dołu)
2. wtedy jeszcze musi być prawdą: f(x) = ax2 − (3a+1)x + 3 , f(1) < 0 ∧ f(2) < 0 ,
xwierzchołka ∊ (1;2)
29 paź 22:07
W:

Policzyłem deltę z równania drugiego
Δ=[−(3a+1)]
2−12a
Δ=9a
2+6a+1−12a= 9a
2−6a+1= (3a−1)
2
√Δ=|3a−1|
Nie wiem czy ide w dobrym kierunku w ogóle
29 paź 22:18
Jolanta: w dobrym Nierównosc spełniona jest dla x∊ (1.2)
1. Dla a=0 nirównośc ma postac −x+3>0 zbior rozwiązan zawiera przedział(1,2)
2.a≠0 i to co robisz
29 paź 22:30
29 paź 22:33
W:
Dziękuje . D;la a=0 bedziemy mieli nierownośc liniową
Potem zrobię też to co zaproponował wreduluspospolitus
29 paź 22:34
W:
Podziękowania równiez dla www za poświęcony czas .
29 paź 22:39