Nierównośc
W:
Rozwiąż nierówność .
6x
3−3x
2+3x−1≥0
P(x)=6x
3−3x
2+3x−1
Pierwiastków całkowitych i wymiernych nie znalazłem
Jest to zadanie maturalne i odpowiedz jest taka
29 paź 12:53
ABC:
widzę pewne szanse żeby nie wołać Mariusza , ale udowodnij mi najpierw że to jest zadanie
maturalne −
screen albo podaj źródło
29 paź 14:17
ABC:
no dobra powiem

, wystarczy zauważyć 5x
3+(x
3−3x
2+3x−1)=0 czyli (
3√5x)
3+(x−1)
3=0 i
wzór na sumę sześcianów
29 paź 14:30
29 paź 14:38
ABC:
toż to szok jak mawiał Pawlak do Kargula , na profilu podstawowym takie coś dać , nawet z
gwiazdką

bo równanie ok, równań zwrotnych to kiedyś uczyli dużo szerzej niż dziś
29 paź 14:44
W:
Wyszło tak jak w odpowiedzi
Nie wpadłbym na to jak to rozłożyć do policzenia .
29 paź 23:42