granica
1: lim n −> ∞ √x * sin(√x+1−√x) jak to przekszatłcić? pchać się w sinus różnicy?
28 paź 17:33
1: x −> ∞**
28 paź 17:41
ABC:
| | 1 | |
raczej pchałbym się w |
| i asymptotykę sinusa z iksem w zerze |
| | √x+1+√x | |
28 paź 17:44
1: robiłem takie przekształcenie
28 paź 17:49
ABC:
no i ile ci wyszła granica?
28 paź 17:50
1: ale sinus zmierza do 0, a √x −> ∞
28 paź 17:50
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
√x*sin( √x+1 − √x ) = √x*sin( |
| ) = |
| | √x+1+√x | |
| | sina | |
i stosujemy 'doskonale' nam znaną granicę: lima−>0 |
| = 1 z której można przejść do |
| | a | |
| | sin(1/a) | |
granicy lima−> +∞ |
| = 1 a 'coś takiego' właśnie mamy w tejże granicy |
| | 1/a | |
28 paź 17:56
ABC:
| | sint | |
czyli jednak nie rozumiesz ... limt→0 |
| =1 i masz szacher macher zmiennymi zrobić |
| | t | |
i wyjdzie ci granica 1/2 , może ci ktoś rozpisze mi się nie chce
28 paź 17:56
wredulus_pospolitus:
@ABC −−− ty leniu
28 paź 18:02
1: właśnie kurde chciałem do tego dotrzeć i głupi nie zauważyłem w tym przykładzie ....
28 paź 18:05
1: Nie ma to nic wspólnego z tematem, ale też wiele razy się udziałem na forum i od zawsze mnie
ciekawi, już chyba dawno nie jesteście studentami, a w szczególności ABC?
28 paź 18:07
ABC:
studentem przestałem być jeszcze w XX wieku
28 paź 18:08
wredulus_pospolitus:
@ABC to w wojsku razem z Kaczyńskimi był.
U mnie to tylko mój tata z Kaczyńskimi w jednostce był (mówię serio).
Ja kiedyś zwykłem mówić: "jestem z ostatniego rocznika, który nigdy nie zaznał i nie zazna
możliwości siedzenie w gimbazyjnych ławkach" −−− niestety PIS popsuło mi to zdanie
28 paź 18:12
1: to teraz pytanie, 'hobbystycznie' zajmujesz się tym forum czasami pomagając, w wolnym czasie
czy już emerytura
28 paź 18:13
1: no to wredulus ~35−40 lat
28 paź 18:14
6latek:
W XX wieku bylibyście jeszcze wapniakami ale teraz to juz sarko......i
28 paź 18:14
1: to do Ciebie takie same pytanie

robicie to z zamiłowania do matmy, w wolnym czasie? Czy nie
wiem np pracujecie/pracowaliście w podobnym zawodzie, wiadomo o czym mówię −> lubicie to robić
28 paź 18:15
1: Mila, też już chyba koło emetury

jeśli się mylę, to przepraszam
28 paź 18:16
wredulus_pospolitus:
Przepraszam bardzo ... ale Milusińska to jest wieczna 18'stka i proszę mi tu nawet nie próbować
sugerować czegokolwiek innego.
28 paź 18:17
wredulus_pospolitus:
Ja osobiście nie pracowałem 'w zawodzie'. Jestem po matematyce, ale poszedłem w innym kierunku.
Czemu się udzielam? Bo pomaganie innym jest częścią mojego charakteru.
Czemu tutaj − bo zaczynałem się udzielać gdy jeszcze nie byłem zaznajomiony z LateX'em (czyli
na pierwszy latach studiów), a to forum nie wymaga tego języka i tak to już zostało.
28 paź 18:24
ABC:
Wredulus ty mi bardzo przypominasz sposobem wysławiania się pewnego użytkownika forum
matematyka.pl gdzieś kiedyś często pisałem , ale zachowam swoje podejrzenia dla siebie
28 paź 18:33
1: też mogę mieć podejrzenie, bo tam się udzielałem, czy myślimy o nicku na literę 'P'
28 paź 18:37
ABC:
moim czy wredulusa?
28 paź 18:53
1: Wredulusa
28 paź 19:04
ABC:
Wredulusa , jeżeli myślisz o gościu "piasek" to w/g mnie tamten za leniwy jest na niego
28 paź 19:10
1: Nie, myślę o nicku 'Pre..."
28 paź 19:27
ABC:
nie , tamten to jest niepowtarzalny i rozpoznawalny
28 paź 19:33
. :
Że niby ktoś jest bardziej leniwy ode mnie? Nie może być − pokażcie mi go, już ja się z nim
rozmowię

A tak bardziej poważnie to nigdy nie zdradzałem naszej matematyka.pisz.pl, więc tamci to co
najwyżej moi zaginieni bracia bliźniacy są.
28 paź 19:34
1: Hmm a może to z szacunkiem Pan doktor z matematyka.pl?
28 paź 21:26
ABC:
Główny Szanowny Doktor Jan Kraszewski, Biały Płomień Tańczący Na Kurhanach Jego Wrogów, też ma
swój niepodrabialny styl

na tamtym forum jest też paru pomniejszych doktorów ale również bym na nich nie stawiał
28 paź 21:45
Mila:

Tu jestem. Pozdrawiam wszystkich miłych weteranów forumowych

Matematyka uszlachetnia i chroni przed sklerozą i Alzheimerem.
29 paź 00:10
6latek:
Pozdrawiam
Milu 
I właśnie z tego powodu tu jestem .
29 paź 00:13
Adamm:
Też bym się udzielał na tym forum ale te rzeczy tutaj są dla mnie za mało ciekawe
To samo na okrągło, tak szczerze mówiąc
Jak byłem w liceum to jeszcze było okej bo mogłem się przynajmniej czegoś nowego nauczyć, ale
teraz to już nie dla mnie
Rzadko się tak zdarza żeby mnie coś tu zaciekawiło
29 paź 01:28
ite:
Forum jest przeznaczone do zadań z matematyki w zakresie szkolnym,
więc uczestnicy się zmieniają, a pytania się powtarzają, czasem co roku.
Jeśli coś tu napiszesz, nawet rzeczy dla Cb oczywiste,
to zawsze ktoś inny skorzysta z Twojej wiedzy : )
29 paź 08:24
Metis:
17 lis 23:50
1: Wielu osobom to forum na pewno pomogło i pomoże, baza wiedzy niesamowita, ale grunt to własna
praca
18 lis 19:12