Funkcja sinx
Szaarlotkaa: Jak narysować wykres funkcji y=sinx−|sinx/2|? Krok po kroku jakby można było
Dzięki
28 paź 14:01
Aruseq: Rozpatrz, dla jakich x wyrażenie w środku modułu jest dodatnie, a dla jakich ujemne
28 paź 14:27
Szaarlotkaa: Dobra, to mi wyszło, że dodatnie są dla x∊(−2π,−π)∪(0,π), więc dla tych przedziałów wykres
będzie odpowiadał sinx−(sinx/2)=sinx/2. A dla ujemnych, czyli x∊(−π,0)∪(π,2π) to
sinx−(−sinx/2)=3/2*sinx. Nie wiem, czy to poprawny tok myślenia, ale z postacią wykresu się
zgadza
Dzięki bardzo
28 paź 17:02
28 paź 17:11
an:
28 paź 17:17
sinus:
@ szarlotka
od kiedy to sinx−sin(x/2)= sin(x/2) ? ?
sinx+sin(x/2)= sin(3x/2) ? ?
28 paź 17:55