r. z parametrem
abbd: Dla jakich wartości parametru m trójmian kwadratowy y=(m+1)x2 +2x−4m+1 ma przynajmniej jeden
pierwiastek dodatni?
czy te założenia są dobre?
1) jest jeden dodatni pierwiastek Δ=0, p>0
2) są dwa pierwiastki− jeden jest nieujemny a drugi dodatni Δ>0, x1+x2>0, x1x2≥0
3) są dwa pierwiastki− jeden jest ujemny a drugi dodatni Δ>0, x1x2<0
4) m≠1 (bo gdy fukcja jest liniowa pierwiastek wychodzi ujemny)
28 paź 12:34
. :
Okey... Ale można troszeczkę prosciej:
1. ywierzchołka*f(0) >0
2. ywierzcholka = 0
28 paź 12:38
. :
Jednak to co zapisałem nie jest poprawne
28 paź 13:00
W :
Dla m≠1 funkcja nie jest funkcja liniową . Jest ale dla m=−1
28 paź 13:59