Układ równań
W :
A)Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równan
{|y|=−x2+4
{x2+y2=16
B) Wyznacz wszystkie wartości parametru a dla których układ
{ y=ax2+4
{x2+y2=16
ma jedno rozwiązanie
28 paź 12:11
Aruseq: W pierwszym rozbijasz na dwa przypadki ze względu na moduł.
W drugim podstawiasz pierwsze równanie do drugiego i dostajesz równanie dwukwadratowe.
28 paź 12:17
W :
B)
x2+(ax2+4)2=16
x2+a2x4+8ax2+16=16
a2x4+(8a+1)x2=0
x2(a2x2+8a+1)=0
Doszłem dotąd
28 paź 12:53
Aruseq: I jaki wniosek?
28 paź 13:32
W :
x=0 lub a
2x
2+8a+1=0
| | 1 | |
dla x=0 a2x2+8a+1= 8a+1=0 a=− |
| |
| | 8 | |
| | 1 | |
W odpowiedzi do zadania jest a∊(− |
| ,∞) |
| | 8 | |
28 paź 13:53
28 paź 13:55
Aruseq: A po co podstawiasz x=0 do drugiego nawiasu? Musisz rozpatrzeć dwa przypadki:
a) dla drugiego nawiasu: Δ<0
b) dla drugiego nawiasu: Δ=0 i x0=0
28 paź 14:21
W :
Nie bardzo wiem jak tą delte policzyć
28 paź 14:31
Aruseq: Δ=02−4*a2*(8a+1)=...
28 paź 14:36
W :
Dziękuje .
Bo właśnie zastanawiałem się nad tym .
Już dalej sobie poradzę .
28 paź 14:50