Zadania różne
6latek :
Zadanie nr 1.
Obliczyć długość wysokości stożka obrotowego o najmniejszej objętości opisanego na kuli o
promieniu R
Zadnie nr 2
Na egzamin przygotowano 45 tematów z których zdający losuje 3 .
Zdający otrzymuje ocene bardzo dobrą za rozwiazanie 3 tematów ,ocene dobra za rozwiązanie
dwoch,dostateczna za rozwiazanie jednego
i niedostateczną gdy brak rozwiązan.
Jakie jest prawdopodobinstwo uzyskania oceny co najmniej dostatecznej , a jakie bardzo dobrej
gdy zdający przygotował 2/3 tematów
Zadanie nr 3
Zbadac przebieg zmniemnnosi funkcji
f(x)= {x+sin(x) dla x≥0
{−x(x+2) dla x<0
Zadanie nr 4
Dane sa trzy podzbiory płaszczyzny;
A={(x,y): x≥0}
B={(x,y): y≥0}
C={(x,y): y≤−√3x+√3
a) Wyznaczyć (naszkicować )zbiór A∩B∩C
b) Obliczyć wspołrzędną środka największego okręgu zawartego w A∩B∩C
Zadanie nr 5
Odcinek o długości (l) dzielimy na trzy równe części i usuwamy środkowy odcinek bez końców
otrzymując w ten sposób zbiór A1 będący sumą dwóch odcinków których suma długości będzie
pierwszym wyrazem ciągu a1.
Następnie każdy z dwóch odcinków składający się na zbiór A1 dzielimy na trzy równe części ,z
każdego usuwamy środkowy odcinek bez końców ,otrzymując w ten sposób zbiór A2 składający się
z czterech odcinków których sumę długości oznaczymy przez a2
Ogólnie :
Zbiór An (dla n≥3) tworzymy dzieląc każdy z odcinków składający się na zbiór A{n−1) na trzy
równe części i usuwamy z każdego środkową(bez końców)
Sumę długości odcinków składających się na zbiór An oznaczamy przez an
a) Obliczyć an
b) Obliczć granicę lim n→∞(a1+a2+a3+.......+an)
27 paź 22:51