proszę o rozwiązanie
anna: Kamil chce ustawić 13 książek na dwóch półkach Na wyższej półce ma stać w szeregu 7 książek
a na niższej mają stać w szeregu pozostałe książki
na ile sposobów można ustawić wszystkie książki tak aby książki A B C stały obok siebie
27 paź 19:46
Monika: Zanim jakaś mocna głowa to zad. rozwiąże, podpowiem Ci, że te 3 książki ABC potraktuj jako
jedną,
po prostu zwiąż je sznurem, żeby zawsze były razem.
Oczywiście w tej trójce książki będą się mieszać, bo mogą być ustawione:
ABC, ACB, BCA, BAC, CBA, CAB, więc tej trójce dasz 3 silnia.
I tyle wiem.
Gdyby miały stać w szeregu to 10 silnia * 3 silnia, ale skoro są one ustawiane na 2 półkach, to
nie wiem, jak dalej, ale chętnie się dowiem.
27 paź 19:58
wredulus_pospolitus:
jako, że mamy dwie półki i podane ile książek ma być na danej półce to mamy musimy przyjąć dwie
opcje:
| | | |
1. ABC jest na górnej półce −−− wtedy mamy | *3!*5!*6! |
| | |
czyli kolejno:
wybieramy 4 książki, które razem z ABC będą na górnej półce
permutujemy ABC.
permutujemy te 4 książki i 'zestaw' ABC na górnej półce
permutujemy pozostałe 6 książek na dolnej półce
2. ABC jest na dolnej półce −−− spróbuj to zrobić samodzielnie −−− będzie analogicznie do tego
co powyżej napisałem
27 paź 20:38
anna: nadmieniam że wynik to 54*10!
27 paź 21:15
a:

1/ jak podał wredulus
| | | | 10! | |
| *3!5*4!*6! = |
| *3!*5*4!*6!= 10!*5*6=30*10! |
| | | 4!*6! | |
| | | | 10! | |
2/ | *3!*4*3!*7! = |
| *3!*4*3!*7!} =10!*24 |
| | | 3!*7! | |
Razem : 30*10!+24*10!= 54*10!
27 paź 21:40
anna: dziękuję bardzo
27 paź 22:14