parametr m, wartosc bezwzgledna
podjeyfa: |mx|+|m|=4
Dla jakich wartości parametru m podane równanie ma dwa rozwiązania?
proszę o pomoc
26 paź 22:22
26 paź 22:26
Maciess: Pytania pomocnicze.
Czy wykres funkcji |mx|+|m| jest symetryczny względem osi Y? (Jesli tak do odpowiedz sobie
dlaczego)
Jak to wpływa na rozwiązania tego równania?
Czy funkcja |mx|+|m| może przyjąć wartości ujemne?
A tak w ogóle to pytaj i będziemy pomagac
26 paź 22:29
wredulus_pospolitus:
|mx| + |m| = 4
|m| * |x| + |m| = 4
| | 4 | | 4 | |
tak więc... równanie będzie miało dwa rozwiązania ( |
| − 1 oraz − |
| m}} + 1) |
| | |m| | | | |
| | 4 | | 4 | |
jeżeli |
| − 1 > 0 −−−> |
| > 1 −−−> |m| < 4 −−−> m ∊ jakiego przedziału  |
| | |m| | | |m| | |
26 paź 22:31
wredulus_pospolitus:
po drodze zapomniałem o pewnym (ale jakże oczywistym) założeniu
26 paź 22:32
Maciess: no i popsuł zabawe

Sprawdzić m=0 na starcie i masz komplet.
26 paź 22:34
podjeyfa: czyli odpowiedź to będzie m∊(−
∞,−4)u(−4,4)u(4,+
∞)
26 paź 22:57
6latek :
No nie
m∊(−4,4) jest m=0 a mozna dzielic przez 0?
26 paź 23:04
podjeyfa: zapomniałem dopisać ale m≠0
i nie do końca rozumiem

czyli jaka będzie odpowiedź
26 paź 23:07
wredulus_pospolitus:
m ∊ (−4;4) \ {0}
26 paź 23:09
podjeyfa: no właśnie tak wychodzi z pierwszego rozwiązania, a co z drugim? bo w nim mi wyszło właśnie
m∊(−
∞,−4)u(4,+
∞), co mogło pójść nie tak
26 paź 23:15
6latek :
|m|<4 to m<4 i m>−4
26 paź 23:20
podjeyfa: no to wiem, tak mi wyszło z pierwszego rozwiązania, ale coś zepsułem z drugim i nie wiem czemu
26 paź 23:25
6latek :
Nie wiem jakie masz rozwiazania wiec je napisz tutaj
ktos zawsze odpowie .
26 paź 23:26
podjeyfa: przecież są wyżej
26 paź 23:48
chichi:
tak naprawdę nie trzeba nawet wykonywać dzielenia które wykonał wredulus. następuje
parametryzacja zmiennej, więc zerkamy pierw co się stanie, gdy się wyzeruje. jak już
sprawdzimy zakładamy, że m ≠ 0, wówczas równanie zapisujemy w postaci:
|mx| = 4 − |m|, zatem 2 rozw. iff 4 − |m| > 0 ⇔ m ∊ (−4,4)
na koniec wyrzucamy z tego przedziału bądź też nie, te wartość która zerowała uzmienniony
wyraz, to należało sobie odpowiednio wcześniej sprawdzić. podać odp. końcowa i voilà
27 paź 00:04
podjeyfa: równanie będzie miało dwa rozwiązania (4/|m| −1) oraz (−4/|m| +1) no i z tego pierwszego
faktycznie wychodzi m∊(−4,4)\{0} ale
ale co z drugim
27 paź 14:13
6latek :

masz wykres funkcji y=|x|
| | 4 | | 4 | |
Więc to rownanie |x|= |
| −1 bedzie miało dwa rozwiazania x= |
| −1 oraz |
| | |m| | | |m| | |
wtedy gdy
| | 4 | |
Prawa strona tego rownania |x|= |
| −1 bedzie leżec nad osia OX czyli musi być |
| | |m| | |
WIdzisz ze <0 nie moze byc bo wtedy nie ma rozwiazan
Musimy rozwiazac ta nierownosc
Wartosc |m| jest zawsze dodatnia wiec nie zmieni sie zwrot nierownosci
4−|m|>0
−|m|>−4
|m|<4 a to juz jest nierownosc elemntarna
m<4 i m>−4 zaznaczasz na osi i masz przedzial m∊(−4,4)\{0}
Wez sobie pare wartosci m z tego przedzialu i sprawdz
Takze wez sobie 2 −3 wartosci z poza przedziału i zobacz co sie dzieje
dla m=−5 |−5|=5
| 4 | |
| −1 jakie to wyrazenie jest ? dodatnie czy ujemne ? |
| 5 | |
pamietaj ze maja być >0
27 paź 14:47