dyskretna
123: Ile jest 9−cyfrowych liczb utworzonych z cyfr z multizbioru {1, 1, 1, 2, 2, 4, 4, 6, 6, 8}?
25 paź 19:53
Mila:
Masz 10 cyfr w multi zbiorze.
Rozważ przypadki gdy zabierasz jedną cyfrę i liczysz ile jest permutacji z powtórzeniami.
25 paź 20:18
wredulus_pospolitus:
chciałbym podać taką tezę: będzie ich dokładnie tyle samo co 10−cyfrowych liczb utworzonych z
wszystkich tych cyfr.
25 paź 20:25
123: własnie tak podejrzewałem, tylko nie jestem pewien
25 paź 20:34
123: mógłbyś mnie w tym upewnić
25 paź 20:36
Mila:
Zgadza się. Policzyłam dwoma sposobami.
25 paź 20:48
123: Mogłabyś to uzasadnić?
25 paź 20:51
Mila:
1)
wg tego co pisałam20:18
| 9! | | 3*9! | | 9! | |
| + |
| + |
| = |
| 24 | | 3!*(2!)2 | | 3!*(2!)3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 10 | | 10! | |
=9!*( |
| + |
| + |
| )=9!* |
| = |
| |
| | 16 | | 8 | | 48 | | 48 | | 48 | |
2)
wg tezy
Wredulusa
| 10! | | 10! | |
| = |
| =75600 |
| 3!*(2!)3 | | 48 | |
25 paź 20:57
wredulus_pospolitus:
uzasadnienie −−− jako, że cyfry nie są 'rozróżnialne' to każdą 9−cio cyfrową liczbę można
ułożyć na dokładnie jeden sposób i po ułożeniu jej zostanie wtedy jedna i 'ta sama' cyfra.
Dorzucenie jej 'na początek' da nam liczbę 10−cyfrową.
I możemy tak zrobić dla każdej 9−cio cyfrówki.
Innymi słowy − każdej 9−cio cyfrowej liczbie ułożonej z tych cyfr możemy przypisać dokładnie
jedną 10−cio cyfrową liczbę ułożoną z tych cyfr.
25 paź 21:09
wredulus_pospolitus:
rozumowanie w drugą stronę jest analogiczne (tylko po prostu z liczby 10−cyfrowej 'usuwamy'
pierwszą cyfrę)
25 paź 21:10
123: mógłbyś to na chłopski rozum wyjaśnić?
25 paź 22:36
Mila:
1) usuwam cyfrę 1 pozostają {1, 1, 2, 2, 4, 4, 6, 6, 8}
Liczba możliwych liczb:
| 9! | |
| − permutacja z powtórzeniami |
| 2!*2!*2!*2! | |
2) Usuwam 2 pozostają: {1, 1, 1, 2, 4, 4, 6, 6, 8}
Liczba mozliwych liczb:
| 9! | |
| podobnie będzie gdy usunę 4 lub 6 |
| 3!*2!*2! | |
stąd drugi składnik−wzór :
dalej wiadomo?
25 paź 23:19
wredulus_pospolitus:
1. Każdą liczbę 9−cio cyfrową jaką można ułożyć, można ułożyć tylko na jeden sposób.
Np. 112244668 tylko w taki sposób można ułożyć, bo te same cyfry są nierozróżnialne, więc nie
można 'podmienić' przykładowo cyfry '1' ze sobą.
I każda ta 9−cyfrowa liczba ma jedną cyfrę 'nie wybraną' którą możemy dopisać, w ten sposób
uzyskując liczbę 10−cio cyfrową.
1112244668
Więc każdej utworzonej liczbie 9cio cyfrowej możemy dopisać dokładnie jedną unikalną liczbę
10−cio cyfrową.
Więc liczb 10cio cyfrowych (możliwych do ułożenia) jest nie mniej niż tych 9−cio cyfrowych.
Teraz w drugą stronę.
Możemy stworzyć x liczb 10−cio cyfrowych wykorzystując te cyfry. Teraz dla każdej z tych liczb
'odrzućmy' pierwszą cyfrę.
Tak uzyskamy unikalną liczbę 9−cio cyfrową.
Stąd −−− możliwych do ułożenia liczb 9−cio cyfrowych jest nie mniej niż tych 10−cio cyfrowych.
skoro mamy:
liczb10 ≥ liczb9 oraz liczb10 ≤ liczb9 to znaczy, że liczb10 = liczb9
25 paź 23:20
wredulus_pospolitus:
szczerze mówiąc ... to trudno mi to inaczej wyjaśnić, dlaczego ich będzie tyle samo.
25 paź 23:22
123: Rozumiem, dziękuję

Twoje rozumowanie Mila rozumiałem i tak miałem robić na pierwszy rzut oka, ale też dziękuję
26 paź 14:40