Oblicz arcctg(tg5)
osiem: Oblicz
arcctg(tg5)
Prosiłbym o rozwiązanie i wytłumaczenie
25 paź 15:05
Mila:
Tam jest tg(5o) ?
25 paź 15:15
osiem: Nie, jest po prostu arc ctg (tg5)
25 paź 15:21
:/:
| | 3π | |
to będzie |
| −5 , patrz artykuł Mateusza z youtuba do którego wielokrotnie na tym forum |
| | 2 | |
odsyłano
25 paź 15:36
osiem: Jak sie jego kanał nazywa?
25 paź 15:36
25 paź 15:39
25 paź 18:24
:: no chyba to nie jest 3π/2 − 5
26 paź 14:49
:: Ktoś może rozpisać
26 paź 14:50
wredulus_pospolitus:
Przed rozwiązaniem powinniśmy sobie przypomnieć trochę trygonometrię, towarzyszu

1) 3π/2 < 5 < 2π
stąd tg(5) = tg(3π/2 + (5 − 3π/2)) = − ctg(5 − 3π/2) = ctg( − (5 − 3π/2)) = ctg (3π/2 − 5)
arcctg(tg(5)) = arctg(ctg(3π/2 − 5)) = 3π/2 − 5 (patrz jaki ZW ma funkcja f(x) = arcctg(x) i
czy ta wartość należy do zbioru wartości funkcji)
26 paź 14:58
26 paź 15:15