wyznacz
paprotka: Wykaż, że równanie x4−x2−2x+4=0 nie ma pierwiastków rzeczywistych.
25 paź 08:41
jc: oblicz (x2−1)2 + (x−1)2+2
25 paź 08:53
chichi:
mniej ambitny sposób, to pokazać, że minimum wielomianu to 2 dla x = 1, to widać też z
wielomianu, który napisał @
jc ale badając pochodną otrzymasz ten sam wniosek
25 paź 11:32
q:

y=x
4−x
2−2x (czarny wykres ) kilka punktów i masz wyobrażenie jak wygląda
y=−4 czerwony wykres nie przecina w żadnym punkcie czarnego wykresu
25 paź 13:17
chichi:
to nie jest dowód.
25 paź 13:27
q:
Niechaj i tak będzie jak piszesz (nie dochodzę sie)
Jesteśmy obecnie na wielomianach po funkcji kwadratowej
Wyznaczc minimum i maksimum funkcji kwadratowej (czy to na podanym przedziale czy nie ) umiemy
Tutaj mamy wielomian stopnia czwartego .
Nie znamy jeszcze całego aparatu do badania takich funkcji ,ale wiemy tylko jak szukac
pierwiastkow całkowitych czy wymiernych .
Jak postąpisz wtedy?
To może byc juz student ale nie jest powiedziane ze tak jest
25 paź 14:02
chichi:
znamy aparaturę znajdowania ekstremow dowolnych funkcyj, zwłaszcza wielomianowych
25 paź 14:17
q:
No właśnie nie znamy
25 paź 14:35
chichi:
a jak zamkniesz oczy, to cie nie widać. daj se siana gościu...
25 paź 14:40
q:
Zobacz co napisałem o 14:02 −nie znamy ....
25 paź 14:45
q:
Jeśli zapytasz przedzszkolaka ile to jest 2+2, to odpowie pewnie 4
A potrafisz to udowodnić? No nie .
Jak to nie potrafisz? Nie znasz aparatury zeby to udowodnic?
Właśnie w ten sposób potraktowałes mnie
25 paź 14:50
chichi:
ty mówisz nie znamy − jakoby w matematyce nie była znana takowa. jeśli ty jej nie znasz, to nie
znaczy, ze ona nie istnieje. piszesz bzdury, więc należycie ci odpowiedziałem.
25 paź 14:54
ABC:
on chciał to zadanie zrobić na poziomie 2 klasy LO profilu podstawowego − jest to dosyć ambitne
wyzwanie
25 paź 15:01
q:
chichi
Napisałes że to nie jest dowód .
Zrobiłem to ma miare swoich wiadomosci . Tzn wiem jak wykonac wykres (bo można rozwiązac
równanie graficznie )
Tak powiedziała w szkole Pani.
Moglem też ewentualnie pokazać ze nie istnieja pierwiastki wymierne
Jestem przed granicami i pochodnymi . Czy na chwile obecna musi byc juz mi znana ta aparatura?
Więc jak należycie odpowiedziałes (daj se siana ?
25 paź 15:06
chichi:
jak byś wykonał ten wykres? skąd wiedziałbyś, że monotoniczność zmienia się w 1? bez aparatury
badania przebiegu zmienności funkcji to ty sobie możesz jedynie rysować przybliżone szkice.
no chyba, że wklepiesz sobie w program
25 paź 15:10
chichi:
a ty z granicami miałeś zapewne do czynienie gdy mnie jeszcze dawno w planach nie było, tylko
ciągle się cofasz i robisz wszystko od początku. nie wiem do czego zmierzasz...
25 paź 15:11
chichi:
nawet pamiętam jak uczyłeś kogoś na tym forum uczyć pochodne funkcji złożonych, o czym ty
mówisz to ja nie wiem...
25 paź 15:13
q:
Dobrze

Są ku temu bardzo poważne powody
25 paź 15:15
q:
chichi
To wszystko nieważne ale chciałem to zrobić tak jak pisze ABC
25 paź 15:24
ABC:
Małolat , nie wiem kto uczy twoje wnuki , ale panie w szkole mają teraz duże braki
25 paź 15:27
q:
ABC 
Moje wnuki uczy ten
co go Wanda nie chciała
25 paź 15:33
ABC:
to u nich też jest kiepsko , bo polskich nauczycieli chcą zatrudniać
25 paź 15:37
Wanda:
Jak się połaczymy to i Ty się załapiesz
25 paź 15:38
ABC:
miałem taki przypadek parę lat temu , u nas w Polsce nie chcieli mnie wpuścić do jednej
instytucji, dobijamy się i nikt nie otwiera drzwi.
Wtedy miałem błysk , przypomniałem sobie okupację i jak nie ryknę :Aufmachen! , kilka sekund i
drzwi się otworzyły
25 paź 15:46
6latek :
Wróćmy jednak do tego równania .
Okazaliśmy ze nie posiada ono pierwiastków wymiernych
Teraz na to żeby to równanie nie posiadało rozwiązań rzeczywistych nie może mieć rozwiążań
niewymiernych
Jak to pokazac ? Czy może potrzebny jakiś dowód?
25 paź 16:45
k: Zostało już pokazane o 8:53.
25 paź 17:39
26 paź 09:41
6latek :
Witam

Dziękuje . Zaraz zobaczę.
Probowałem wczoraj rozwiazac to rownanie ale przy wyodrebnianiu pelnych kwadratów wyszlo
nieciekawie wiec zostawiłem
A dzisiaj nie z roboty?
26 paź 10:22
Fałszywy 6-latek:
teraz dopiero z roboty , bezpośrednie rozwiązanie tego równania to kaliber Mariusza , ja bym
odpuścił na twoim miejscu
26 paź 11:03
6latek :
Doszdełem do
λ3+λ2−16λ−20=0 i tu sobie zostawiłem bo myslalem ze wyjdzie jakis ladny rzeczywisty
pierwiastek
26 paź 11:07
Fałszywy 6-latek:
niestety nie wychodzi
26 paź 11:09