Kąt x
q:
Przy dowolnym m spełniającym warunek |m|≤1 w przedziale domkniętym [0,π] istnieje
tylko jeden taki kąt x
którego cosinus jest równy m .
Kąt ten oznaczamy symbolem
x= arc cos m i czytamy arkus cosinus m
W myśl powyzszego określenia mamy
cos(arc cos m)= m i 0≤ arc cos m ≤π
np arc cos 1=0
1
π
arc cos
=
√2
4
1
π
arc cos
=
2
3
Tak mam w podreczniku i tylko tyle
Nie bardzo rozumiem po co ten arkus cosinus
W szkole mam
1
cos(x)=
0≤x≤π
√2
π
x=
4
24 paź 23:20
6latek :
25 paź 19:11
chichi:
czasami pojawiają się mniej przyjemne równania o podanym zakresie i wtedy nie jest tak łatwo
np.