zadanie
tomaszekuu: Wyznacz wszystkie pary (x,y) dodatnich liczb całkowitych, dla których x2 = y4 + y2 + y + 1.
Jak to zrobić analizując przebieg obu funkcji i jak to uzasadnić ?
24 paź 20:33
wredulus_pospolitus:
A co Ci badanie przebiegu funkcji i jakiej dokładnie funkcji przebieg chcesz badać?
24 paź 20:38
tomaszekuu: funkcji x2 i y4 + y2 + y+1, żeby uzasadnić że nie mają lub mają miejsce przecięcia
w zależności od tego jak szybko rosną, może bredzę jeśli tak to prostujcie mnie od razu dopiero
się uczę
24 paź 20:40
wredulus_pospolitus:
pokaż pierwsze kroki które chcesz wykonać ... bo nie wiem czy dobrze Ciebie rozumiem
24 paź 20:47
tomaszekuu:

I chcę udowodnić teraz, że dla pierwszej funkcji np x=1 mamy y = 1 i dla drugiej funkcji x=1
mamy y = 4,
i chcę udowodnić, że po prostu odległość między kolejnymi dwoma punktami będzie rosła, więc się
nie przetną
24 paź 21:00
ABC:
skąd masz to zadanie, bo nie chce mi się aktualnych konkursów sprawdzać
24 paź 21:04
24 paź 21:05
ABC: ok nie jesteś złodziejem
zauważ że (2,1) jest rozwiązaniem
udowodnij że innych rozwiązań nie ma , metodą podaną w tej gazetce
24 paź 21:11
Mila:
x2 = y4 + y2 + y + 1
x>0,y>0
1)
y4 + y2 −x2+ y + 1=0
y4+y2+y+1−x2=0
y4+(y−x)(y+x)+y+1=0
y<x, x>1
2) x=√y4+y2+y+1
x=2 , to tylko y=1 może nam pasować
(2,1)
?
24 paź 21:27
ABC:
dobra może kogoś zainteresowało to zadanie więc taki szkicowy szkic dowodu że innych rozwiązań
nie ma
pomiędzy liczbami (y2)2 =y4 i (y2+1)2=y4+2y2+1 nie ma żadnego kwadratu , bo to
kwadraty dwóch kolejnych liczb
ale zachodzi dla dodatnich całkowitych y nierówność y4<y4+y2+y+1≤y4+2y2+1
i dodatkowo w drugiej nierówności równość zachodzi tylko gdy y2=y czyli (przy dodatnim y) dla
y=1
24 paź 21:30