Dyskretna
1: Ile jestbpermutacji liter MATEMATYKA DYSKRETNA
te, które zawierają podsłowo (kolejne litery) KASK lub podsłowo TYNK,
24 paź 20:06
wredulus_pospolitus:
1. mamy ciąg liter: KASK
:
Zaliczamy 'znaki':
M −> 2 szt
A −> 4−1 = 3 szt.
T −> 3 szt
E −> 2 szt.
Y −> 2 szt
K −> 2 −2 = 0 szt
D −> 1 szt
S −> 1−1 = 0 szt.
R −> 1 szt
N −> 1 szt
KASK −> 1 szt.
Co daje nam w sumie "15 znaków"
| | 15! | |
Permutacja z powtórzeniami: |
| = ... |
| | 2!*3!*2!*2!*2! | |
analogicznie robisz z TYNKiem
a następnie z TYNKASK
24 paź 20:19
1: Tak i tamto trzeba pomnożyć *16 możliwości przemieszczenia jeszcze w tej permutacji tego słowa
I suma dwóch przypadków − gdy na raz występują tak?
24 paź 21:45
wredulus_pospolitus:
fakt −−− 16! a nie 15! powinno być w liczniku (źle policzyłem elementy

)
24 paź 22:00
wredulus_pospolitus:
tak ... dlatego odejmować będziesz ilość wystąpień TYNKASK −−−− bo tylko w taki sposób oba te
'ciągi liter' mogą wystąpić (brak większej liczby litery K)
24 paź 22:01