NIERÓWNOŚĆ
dakle: Rozwiąż nierówność
2sin(π/3−x)>= √3
24 paź 13:42
wredulus_pospolitus:
sin(π/3 − x) = √3/2
sin(π/3 − x) = sin(π/3) ∨ sin(π/3 − x) = sin(4π/3)
π/3 − x = π/3 + 2kπ ∨ π/3 − x = 4π/3 + 2kπ
ciągnij dalej
24 paź 14:10
dakle: Tylko to jest nierówność ">=" nie równanie,
24 paź 14:16
wredulus_pospolitus:
to rozwiąż nierówność ... wykres y=sinx szkicujesz i zaznaczasz przedział
24 paź 14:22
dakle: Czyli
π/3 −x ∊ (π/3 +2kπ; 7π/3 +2kπ)
−x ∊ (2kπ; 6π/3 +2kπ) /*(−1)
x ∊ −2kπ ; −6π/3−2kπ
Dobrze?
24 paź 14:32
dakle: Jednak bład zrobilem i powinno byc
π/3 −x ∊ (π/3+2kπ;2π/3+2kπ)
−x ∊ 2kπ;π/3+2kπ
24 paź 14:35
wredulus_pospolitus:
to w takim razie x ∊ (.... , ...) i co tu będzie
24 paź 14:51
dakle: Wyszło mi −π/3+2kπ <= x <= 2kπ
Ale mam problem z drugim zadaniem bo wynik nie zgadza mi sie z odpowiedzią mianowicie
2cos(x/2−π/6)<−1
cos(x/2−π/6) <−1/2
I mam z tego dwie opcje
x/2−π/6> 2/3π+2kπ
x/2−π/6<4/3π +2kπ
No i po odjeciu tych radianow od siebie i pomnozeniu obie strony przez 2 wychodzi mi
x>5π/3 +4kπ
x<9π/3+4kπ
No i ten wynik nie zgadza sie z odpowiedziami i nie wiem gdzie blad
24 paź 15:03
wredulus_pospolitus:
ja nie widzę błędu ... a jaką masz odpowiedź w książce ?
24 paź 15:19
dakle: Jednak jest poprawnie zle patrzylem
24 paź 15:43